Nedjelja, 21 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKASIGURNOST GRADA Bebek: Policijskih ophodnji po gradu nema; Paunović: Njihov posao i...

SIGURNOST GRADA Bebek: Policijskih ophodnji po gradu nema; Paunović: Njihov posao i jest da rade incognito

Tijekom jučerašnje vijećničke rasprave o rezoluciji kojom se Makarska proglašava gradom sigurnim za žene povela se društveno vrlo zanimljiva diskusija o sigurnosti u gradu. Polemiziralo se o (ne)dovoljnoj rasvjeti, video nadzoru i prisutnosti policije na ulicama.

Naime, HDZ-ov vijećnik Marko Ožić Bebek rekao je kako treba malo svjetlosno zagađenje maknuti u stranu i – upaliti svjetla.

– Naš je grad mračan. Kad ulazite u Makarske iz Splita ne vidi se dobro, a jedna od mjera ove rezolucije je bolje osvjetljenje. Ne znam koga smo mi onečistili svjetlom ako ne kriminalce u njihovim nečasnim radnjama.

Ja se bojim da ćemo više s tih 70 kamera motriti kontejnere nego što ćemo paziti na žene i djecu. To je jedna od mjera za nadzor na mjestima gdje su žene i djeca u opticaju, rekao je Bebek.

SDP-ova vijećnica Tina Franković Međurečan replicirala je s riječima kako osvjetljenje jest bitno, ali je još važniji građanski odgoj gdje se djecu uči toleranciji i poštivanju.

– Meni je draže da me vi sutra vidite u mrklom mraku i da vam apsolutno ništa loše ne padne na pamet. To mi trebamo našu djecu učiti. Sama svjetlost nije dovoljna da se osjećamo sigurniji, rekla je vijećnica.

Kolegica Ivana Miočević Franić iz NLO rekla je kako bi se referirala na sigurnost mladih.

– Majka sam tinejdžerice od 16 godina koja me nekidan nazvala kako bih s njom razgovarala dok ne dođe doma. Mi živimo na Gorinki, a potok je prilično mračan. Nije baš oportuno za reći, ali struktura stanovništva se mijenja, rekla je Miočević Franić dodajući kako bi gradonačelnik trebao konkretnije komunicirati s policijom i redarima kako bi se poboljšala ophodnja policije u večernjim satima.

U raspravu se ponovno uključio Bebek s riječima kako će se staviti 70 kamera i kako se ni s time neće lako uvjeriti sugrađane da razvrstavaju otpad.

– Sad zamislite kad ćemo uvjeriti naše sugrađane koji su na granici zakona, pa malo pretrče lijevo, malo desno, da se ponašaju korektno prema ženama i mladima. Zna se koje su žarišne točke i zaboravite na to svjetlosno zagađenje i tko ga je izmislio i počnite raditi na tome.

I vi i policija isto tako. Prometna policija jest bitna, ali ja ne vidim prometnu policiju, ne vidim policajca na ulici. Prije su bili, šetali su, pogotovo kad mlađi sugrađani dolaze doma a mrak je, poručio je HDZ-ov vijećnik.

Gradonačelnik Zoran Paunović, ujedno i predsjednik Vijeća za prevenciju i sigurnost, rekao je da se vijeće sastalo najmanje deset puta. U njemu je 27 članova i kako je rekao, do sada su adresirali mnoge probleme.

– Sigurnost je preduvjet kvalitete života, ali i svih gospodarskih djelatnosti pri čemu prvenstveno mislim na turizam. Na prošloj sjednici Vijeća za prevenciju i sigurnost, na poticaj ravnatelja Glazbene škole, odradili smo temu upotrebe droge u našem gradu. Zlouporaba droga možda nije direktno vidljiva ali je latentan problem i kao društvo svi trebamo djelovati, rekao je Paunović.

Dodao je kako redovito imaju komunikaciju s policijom.

– To što ih ne vidite ne znači da ne rade svoj posao. To i jest njihov posao, posebno ovih koji detektiraju kriminalce, da budu incognito, da obavljaju svoj posao bez da mi znamo, poručio je Bebeku te istaknuo kako je zadovoljan suradnjom s policijskom postajom.

Kazao je i kako će poraditi na osvjetljenju te kako je trenutno raspisan natječaj za video nadzor za dvorište vrtića Ciciban.

Ivona Ćirak/foto M.D.

 

- Oglas -