Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSEZONA GRIPE PRED VRATIMA Cjepiva stigla u apoteke

SEZONA GRIPE PRED VRATIMA Cjepiva stigla u apoteke

Kako je službeno najavljeno iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u srijedu, 6. studenog, počinje cjepljenje protiv gripe.

Za našu županiju naručeno je oko 30 tisuća doza četverovalentnog cjepiva koje štiti od dva tipa gripe A i dva tipa gripe B što je, prema riječima dr. Diane Nonković, šefice epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije, desetak posto više doza nego prošle godine.

Studeni je rezerviran za cjepljenje osoba starijih od 65 godina te rizičnih skupina – štićenika domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, pacijenata s kroničnim oboljenjima (posebice srca i pluća), odraslih i djece s kroničnim bolestima metabolizma i bubrega, imunokompromitirane osobe, djelatnike domova za starije osobe te institucija za kroničnu njegu bolesnika, zdravstvene radnike i trudnice. Za navedene kategorije cijepljenje je besplatno i provodit će se u oridinacijama primarne zdravstvene zaštite te u Zavodima za javno zdravstvo.

Svi ostali građani koji ne spadaju u nijednu od navedenih kategorija a ipak bi željeli izbjeći virus gripe koji oboljelog prikuje za krevet i dulje od dva tjedna, mogu svoju dozu cjepiva nabaviti u apoteci te se potom cijepiti kod svog liječnika. Kako saznajemo, cjepiva su već stigla na police makarskih apoteka, cijena im se kreće oko 90 kuna a navale još nema. Ista se, pak, očekuje krajem studenog i početkom prosinca.

R.I.

- Oglas -