Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaŠef splitskog stožera: Nakon Nove ćemo vidjeti što napraviti za manje zaraženih

Šef splitskog stožera: Nakon Nove ćemo vidjeti što napraviti za manje zaraženih

Ponovno je zabilježen veliki broj zaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. O stanju u bolničkom sustavu govorio je načelnik Stožera civilne zaštite u toj županiji, Damir Gabrić.

“Kao što vidite u Dalmaciji već nekoliko dana brojevi rastu, danas smo na oko 1500 zaraženih. Nama je najbitnije i ono što nas najviše zabrinjava – očuvanje zdravstvenog sustava. On zasad još funkcionira, ali u splitskom KBC-u su sve veći brojevi: 179 hospitaliziranih, čak 43 na respiratoru i 3 preminulih danas. S porastom broja zaraženih je i veći broj hospitaliziranih. Nažalost, dosta starijih nije cijepljeno, 85 posto onih na respiratoru i s težim kliničkim slikama su oni koji nisu cijepljeni. Još jednom ih pozivam da razmisle, vidimo da je cijepljenje jedini lijek. U županiji je cijepljenje odlično organizirano. Zasad je samo 56 posto odrasle populacije cijepljeno prvom dozom što smatramo da je ispod svakog kriterija”, kazao je Gabrić za N1.

Što se tiče mogućnosti uvođenja novih mjera kaže: “Mi ćemo usuglasiti u ovih par dana nove prijedloge. Ne znamo koliko uopće imaju smisla nove mjere ako ih se nećemo držati. Zato smo u ove dane zatražili stroži nadzor. Mislimo da bi, da su se sve mjere poštivale, one bile dosta stroge. Nadzor mora biti pojačan. Razmislit ćemo, nemamo puno ni manevra za dodatna ograničenja. Pozivam sve naše sugrađane da se smanje okupljanja i druženje. Veselje iz Nove godine nas može poslije dovesti do tuge i žalosti. Neka paze na starije i neka se što manje druže, to je jedina poruka.

“Nakon Nove ćemo vidjeti što možemo napraviti da se brojevi i pritisak na bolnički sustav smanje”, govori Gabrić.

Na pitanje o sinjskom gradonačelniku Miri Bulju kaže: “Ne želim komentirati političke poruke i stjecanje političkih poena. Čudi me i sama ta kampanja da Sabor odučuje dvotrećinskom većinom o uvođenju mjera. Vidimo kako se Sabor dogovara, ne znamo bi li se dvotrećinskom većinom dogovorili koliko je sati, a ne o uvođenju novih mjera. Nema potrebe to komentirati i volio bih da im se što manje pridaje važnosti.”

MD/foto N1

- Oglas -