Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaSarajevo Film Festival sudjeluje na globalnom festivalu We Are One

Sarajevo Film Festival sudjeluje na globalnom festivalu We Are One

Sarajevo Film Festival sudjelovat će na Globalnom filmskom festivalu “We Are One”, zajedničkoj inicijativi vodećih svjetskih filmskih festivala i YouTubea, koji će od 29. svibnja tijekom deset dana moći besplatno pratiti publika diljem svijeta.

Festival na YouTube.com/WeAreOne donosi filmove po izboru 20 svjetskih filmskih festivala, s porukom da je “uvjerenje kako umjetnici i stvaratelji u presudnim trenucima mogu ujediniti svijet, ohrabriti smislenu koegzistenicju i suštinski povezati ljude, ugrađeno u DNK filmskih festivala.”

Gledatelji će putem odabranih filmova moći upoznati različite kulture, autori dobiti pristup globalnoj publici, no istovremeno festivali ma i humanitarnu dimenziju.

Izravnim donacijama moći će se pomoći lokalnim zajednicama širom svijeta pogođenima pandemijom, a sav novac usmjerit će se u COVID-19 Fond solidarnosti, kojeg je osnovala Svjetska zdravstvena organizacija.

Sarajevo Film Festival tako ulazi u društvo Međunarodnog festivala animiranog filma Annecy, Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, BFI filmskog festivala u Londonu, Filmskog festivala u Cannesu, Međunarodnog filmskog festivala Guadalajara, Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao.

Bit će tu i filmovi s Filmskog festivala u Jerusalemu, Filmskog festivala u Mumbaiju, Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary, Filmskog festivala u Locarnu, Međunarodnog filmskog festivala u Marrakechu, Filmskog festivala u New Yorku, Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu, Filmskog festivala Sundance, Filmskog festivala u Sydneyu, Međunarodnog filmskog festivala u Tokyiju, Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, Tribeca Film Festivala, Filmskog festivala u Veneciji.

Festival se održava u produkciji i organizaciji globalne medijske kompanije Tribeca Enterprises i u suradnji s You Tubeom.

Jane Rosenthal, direktorica Tribeca Enterprises i suosnivačica Tribeca Film Festivala, smatra kako film ima jedinistvenu i snažnu moć da inspirira i ujedini ljude bez obzira na sve razlike i granice među njima, ali i da tako doprinese izlječenju svijeta.

“Globalni filmski festival We Are One okupit će filmske selektore, umjetnike i autore kako bi zabavili i utješili publiku širom svijeta. U suradnji s našim nevjerovatnim partnerima, filmskim festivalima iz svih krajeva svijeta i YouTubeom, nadamo se da ćemo svim gledateljima omogućiti da otkriju šta je to što svaki filmski festival čini jedinstvenim i da spoznaju pravi značaj umjetnosti i moć filma”, dodala je.

Robert Kyncl, glavni poslovni direktor YouTubea, rekao je da ono što situaciju u kojoj su ljudi širom svijeta prisiljeni ostati kod kuće čini istinski jedinstvenom i inspirativnom jest ljudska sposobnost da se ujedine i kao zajednica prožive različita iskustva, što je i suština Globalnog filmskog festivala.

“Nešto slično nikada prije nije organizirano i ponosni smo što smo dobili priliku udomiti takav fantastičan sadržaj i besplatno ga ponuditi gledateljima širom svijeta”, rekao je.

Festival We Are One održat će se od 29. svibnja do 7. lipnja, kada će se besplatno moći pristupiti svim igranim, kratkim i dokumentarnim filmovima, mjuziklima, komedijama i razgovorima obuhvaćenim festivalskim programom.

Detaljan festivalski program bit će predstavljen uoči početka festivala.

Hina

- Oglas -