Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaAKTUALNOROĐENDANSKA ANKETA Na prvom mjestu želja je da Makarska bude grad mladih...

ROĐENDANSKA ANKETA Na prvom mjestu želja je da Makarska bude grad mladih i znanja

Naša rođendanski jukebox koji smo pokrenuli na sam Dan grada, a koji ćemo zaključiti s blagdanom Sv. Klementa, zaštitnikom Makarana, od prije nekoliko dana više ne prima narudžbe. Želje upućene zlatnoj ribici su zaključene, no nakon 20-ak ispitanih sugrađana bio bi red pogledati za čim stanovnici grada pod Biokovom najviše čeznu, a što ih najviše žulja.

Ono što je najveći broj naših anketiranih naveo moglo bi se sažeti kao želja za tim da Makarska bude grad mladih i znanja, s boljom ponudom programa srednjih škola i možda s još nekim fakultetom. Tako je Darko Granić, makarski liječnik, kazao kako bi volio da Makarska ima i medicinsku i informatičku, umjetničku školu…Rekao je i da bi volio dovesti još jedan fakultet u Makarsku. Turistička djelatnica Dubravka Paunović izrazila je želju da se mladima osigura pristup kvalitetnom obrazovanju i pokuša zadržati u gradu.

Student Lovre Raffanelli također je rekao da su mladi najbolja kapitalna investicija, te da im se treba osigurati i obrazovanje i pogodna klima. U sličnom smjeru idu i razmišljanja umirovljenice Dunje Gardun Delić koja je za otvaranje novih smjerova srednjih škola poput medicinske ili umjetničke, a oko toga se slaže i šahovski prvak Toni Vujčić. Ljekarnica Iva Falak posebno je naglasila želju da Makarska bude sveučilišni grad, s kampusom, koji živi 365 dana u godini.

Bez ikakva premca ovo je želja koja se najviše puta ponovila. Može li Makarska biti grad mladih, može li Makarska dobiti neke nove srednjoškolske programe i može li Makarska postati pravi studentski grad?

Puno pitanja, i ujedno puno razina odlučivanja, od lokalne do državne. Da je nerealna želja, nije. Da je lako izvediva, opet nije. No činjenica je da se svodi na – političku volju. Na jučerašnjem predstavljanju Studije nosivih turističkih kapaciteta gradonačelnik je najavio u svojoj viziji Makarsku kao grad mladih. Koji je akcijski plan gradske uprave, posebna je tema, no nas zanima što vi mislite.

U anketi ispod članka možete dati svoje mišljenje.

Poll not found
- Oglas -