Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNORJEŠENJE ZA LABORATORIJ Može raditi i privatna poliklinika, ali - tko će...

RJEŠENJE ZA LABORATORIJ Može raditi i privatna poliklinika, ali – tko će to platiti?

Do danas još uvijek nije riješeno pitanje djelatnice makarskog laboratorija bez koje jedine dvije laborantice trenutačno grcaju od posla. Naime, za treću laboranticu će se raspisati natječaj, međutim, i nakon 10 dana još uvijek nije stigla suglasnost za raspisivanje natječaja. Što znači da još barem tri tjedna neće biti rasterećenja u laboratoriju.

Međutim, na prošlotjednom sastanku na kojemu su se okupili obiteljski liječnici i predstavnici Grada, iznesena je jedna ideja koja bi mogla funkcionirati kao podrška postojećem sustavu. Iznio ju je dr.Darko Granić, koji tvrdi kako Dom zdravlja ne mora biti ni glavni ni jedini nositelj osiguranja.

– Neka privatna poliklinika mogla bi ljeti ući u taj sustav, to bi bilo prijelazno rješenje do boljeg rješenja s ing.biokemije i s više tehničara i sestara. Imamo tehničare koji dolaze uzimati briseve za PCR testove po hotelima i mogli bi se organizirati suradnja s laboratorijem. Bitno je da Dom zdravlja osigura prostorije gdje bi se vadila krv, i moglo bi se dvaput dnevno, na primjer u 10 i u 16 sati, vadila krv, ali ne sve, nego ono što je potrebno za hitnu ili za brze analize, kazao nam je Granić.

Kakav bi bio model financiranja, to je na Gradu, no Granić upozorava da nije nužno da državne institucije gube dah u turističkoj sezoni iz jednostavnog razloga što HZZO financira samo sukladno broju stanovnika. Oni ne predviđaju dolazak turista u regiju, i zbog toga se to i naziva nadstandard.

– Država daje blagoslov privatnicima tek kada voda dođe do grla, a već sada je jasno da to ne može izgurati, veli Granić.

Dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SD županije, kaže kako je ideja dobra, no da je pitanje hoće li ljudi to htjeti platiti.

– Ako bi to sufinancirala lokalna uprava, zašto ne, kazao je Rađa, dodajući kako na području županije nema takvih iskustava.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -