Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaSPORTRagbi: Hrvatska protiv Švedske traži drugu pobjedu u Trophy diviziji

Ragbi: Hrvatska protiv Švedske traži drugu pobjedu u Trophy diviziji

Mjesec studeni rezerviran je za ragbijaška uzbuđenja u gradu podno Biokova. Naime, u njemu će se u Makarskoj odigrati tri utakmice Trophy divizije (dvije su već odigrane), a sada je na red došla ona posljednja. Seriju reprezentativnih utakmica u našem gradu prije dva tjedna otvorili su Ukrajina i Litva (Ukrajinci svoje utakmice igraju u Hrvatskoj), a sedam dana kasnije žuto-plavima suprotstavila se hrvatska reprezentacija (koja je tada bila službeni gost).

Iako im vrijeme nije išlo na ruku, Ukrajina i Hrvatska odigrali su borbenih 80 minuta, a uvjerljiva pobjeda pripala je našim dečkima (5:41). Igrači Anthonyja Poše tako su došli do prve ovosezonske pobjede u Trophy diviziji, a ujedno su i uzvratili Ukrajincima za prošlosezonski poraz u Zagrebu (22:27). Spomenutim porazom naši ragbijaši došli su na prag ispadanja, no krovna europska organizacija odlučila je proširiti drugi rang kontinentalnog reprezentativnog ragbija, pa je Hrvatska ipak osigurala nastup u njemu i ove sezone.

Ovosezonsko natjecanje Hrvatska je otvorila porazom u Češkoj. Naši ragbijaši loše su otvorili utakmicu te su Česi odjurili na visoku prednost, a Hrvatska je tek u završnici uspjela doći do daha i malo ublažiti poraz. Priliku za popravi imala je već sljedeće subote, kada ju je čekala Ukrajina. Naši reprezentativci od početka su nametnuli svoj ritam igre ne dopustivši svojim suparnicima ni najmanju priliku za hvatanje priključka. Dapače, na poluvrijeme se otišlo s 0-20 u korist Hrvatske, koja je u nastavku mirno iskontrolirala utakmicu i došla do važnih bodova.

Tjedan dana kasnije, Hrvatskoj se pruža prilika za još jedno veliko postignuće. Naime, naši ragbijaši u subotu će ponovno zaigrati u Makarskoj, a ovaj put zaigrat će protiv Švedske. Riječ je o još jednoj reprezentaciji s kojom Hrvatska ima neriješenih računa, a naredna utakmica idealna je prilika za njihovo poravnavanje. Naime, ove dvije reprezentacije sastale su se i u prošlosezonskom izdanju Trophy divizije, a tada je uvjerljivu pobjedu slavila Švedska (37:17).

Švedska u novoj sezoni ima identičan omjer pobjeda i poraza kao i Hrvatska (1-1), što bi njihovoj međusobnoj utakmici moglo dati dodatnu zanimljivost. Natjecanje je otvorila domaćom pobjedom nad Češkom (48:37), da bi sedam dana kasnije doživjela poraz na gostovanju u Švicarskoj (23:12). S obzirom da su oba protivnika Švedske bile dvije ponajbolje reprezentacije ove skupine, ovakav skor najbolja je potvrda kvalitete švedske reprezentacije. Skandinavci su pokazali da se mogu ravnopravno nositi sa svima i kao takvi će biti iznimno opasan protivnik Hrvatskoj u subotu.

No, i naša reprezentacija ima svoje adute. Hrvatska je protiv Ukrajine pokazala da ove godine ne želi biti tek promatrač u Trophy diviziji, već da je željna nadigravanja i velikih rezultata. S obzirom na igračku kvalitetu koju posjeduje, takav stav je apsolutno ispravan.
Sve navedeno odlična je najava za subotnji spektakl u Makarskoj. Naši ragbijaši pred svojim navijačima uvijek su posebno motivirani, stoga ćemo se složiti da protiv Hrvatske na domaćem terenu nitko nije favorit.

Našim dečkima treba velika podrška, stoga Vas pozivamo da napunite tribine i ponesete naše dečke do druge uzastopne pobjede u ovosezonskom izdanju Trophy divizije!

Utakmica je na rasporedu u subotu, 18.11. u 14:30.
D.Srzić/foto MD

- Oglas -