Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotPUTOPISNO PREDAVANJE Jurica Galić Juka predstavio Makaranima Zemlju spaljenih lica

PUTOPISNO PREDAVANJE Jurica Galić Juka predstavio Makaranima Zemlju spaljenih lica

Jurica Galić Juka, svjetski putnik i profesionalni fotograf iz Splita posjetio je u petak i Gradsku knjižnicu Makarska predstavivši brojnoj publici daleku Etiopiju kroz putopisno predavanje Zemlja spaljenih lica.

U dva posjeta i ukupno mjesec dana provedenih u ovoj zemlji tijekom 2022. i 2023. godine Galić je prešao oko 5.000 kilometara i dokumentirao preko 50 atrakcija i događaja.

Budući da je u rujnu 2022. bjesnio rat u sjevernoj etiopskoj pokrajini Tigraj, autor je tada obišao istok, zapad i jug te zemlje. Svjedočio je ratnim strahotama, ali i najljepšim nacionalnim parkovima poput Awasa, Maga i jezera Chamo, koje je dom divovskim krokodilima i nilskim konjima.

Divio se vodopadu Tis Isat i kupao na izvoru Plavog Nila u jezeru Tana a boravak u Etiopiji naziva najpotpunijim i najopsežnijim putovanjem u 15 godina rada.

Obišao je svih 11 monolitnih crkvi Lalibele gdje je dočekao i najveći etiopski kršćanski blagdan Meskel. Dokumentirao je “etiopski Camelot” Gondar na sjeveru, etničke skupine u Dolini Omo na jugu i hranio hijene u Hararu na istoku.

Kada je završio rat u Tigraju, zapucalo se u regiji Amhara. Avionom je preletio novo ratno područje i bio prvi putnik izvan Etiopije koji je posjetio Tigraj nakon tri godine od početka rata.

Tamo je obišao slavne aksumske obeliske, kapelu Kovčega saveza i bio jedan od rijetkih ljudi na svijetu koji se popeo na planine do starokršćanskih crkvi Debre Damo i Abuna Yemaha Guh.

Kao šlag na kraju, obišao je najnegostoljubivije područje na planeti Zemlji – Danakil depresiju gdje je dokumentirao slano jezero Assal, te aktivne vulkane Erta Ale i Dallol.

Fotografije: Goran Morović

- Oglas -