Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPROSTORNI PLAN (III) Ivana Miočević Franić: Ne podržavamo projekt Peškere, ako gradonačelnik...

PROSTORNI PLAN (III) Ivana Miočević Franić: Ne podržavamo projekt Peškere, ako gradonačelnik ostane tvrdoglav, bit će teško podržati plan

Temu prostornog planiranja u ovom intervjuu nastavljamo s Ivanom Miočević Franić, vijećnicom NLO-a. Nezavisnoj smo vijećnici postavili jednaka pitanja kao i prethodnicima, Gordani Muhtić, vijećnici SDP-a i Juri Brkanu, vijećniku HDZ-a, a cijeli razgovor pročitajte u nastavku.

Što bi po vama trebao donijeti novi prostorni plan koji je najavio gradonačelnik s
riječima kako će nakon usvajanja tekstualnih odredbi ići na “pravi” plan temeljen na strateškim dokumentima?

Novi Prijedlog, pompozno nazvan interventni prostorni plan (čitaj tekstualne izmjene), za čiju je izradu donesena odluka na 1. radnoj sjednici gradskog vijeća u srpnju 2021. već je donio brojne promjene.
Sama najava izmjena pokrenula je stampedo izgradnje višestambenih zgrada za koje se dozvole izdaju prema važećem planu iz 2020. godine. Novi stampedo višestambene izgradnje nastao je kada Prijedlog nije mogao biti usvojen zbog odbijenice nadležnog ministarstva, a sve zbog diletantskog pristupa gradske uprave i izrađivača ovoj izrazito važnoj i kompleksnoj materiji. Tako smo u travnju 2023. bili primorani usvojiti novu Odluku o izmjeni Odluke o donošenju Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Makarske koja nas je vratila na početak!
U smislu prekomjerne izgradnje koja nam se događa dok čekamo usvajanje novog plana ovaj je prijedlog uistinu interventan kako su ga nalogodavci nazvali.
Novi plan donosi ukidanje višestambene izgradnje i aparthotela što smo i sami kroz naš program od samog početka predlagali. Zanimljivo je da je i sam gradonačelnik, nakon burne polemike na javnom izlaganju prijedloga kada je vidio da je vrag odnio šalu i da je originalni prijedlog izmjena u kojem su zamislili čak dvije kategorije višestambenih zgrada iznimno loše primljen od strane građana, okrenuo ploču i kroz javnu raspravu predložio ukidanje višestambene izgradnje.

Smatrate li da bi zabrana gradnje višestambenih zgrada trebala biti privremena mjera dok se ne sagledaju strateški dokumenti ili bi po vama novi plan trebao sadržavati odredbe koje idu u istom smjeru?

Svaki je novi plan privremen, a njegov sadržaj gotovo isključivo ovisi o političkoj volji stranke na vlasti. Dok ne vidimo rezultate studije nosivih kapaciteta, famoznu prometnu studiju i ostale relevantne analize možemo samo nagađati jer nemamo nikakve pokazatelje realnog stanja i potreba u prostoru.
Po meni je višestambenom izgradnjom prostor grada već devastiran i za sada ne vidim realnu potrebu za izgradnjom novih osim brze zarade pojedinaca. Problem višestambene izgradnje u nas leži u izdašnim parametrima i koeficijentima koji su bili mamac za svekoliku betonizaciju i apartmanizaciju.
Umjesto nesposobnih, neiskusnih ili korumpiranih političara dobro bi nam došlo ‘vijeće mudraca’ (čitaj nezavisna struka) koji bi nam dali inpute za integrirano prostorno planiranje. Dok ne usvojimo pristup u kojem stručnjaci iz različitih područja promišljaju u cilju stvaranja sveobuhvatne i održive strategije za razvoj prostora, planiranje na peci i bokune ili kako u određenom trenutku pojedinom investitoru odgovara neće nas nikud dovesti.

Kako komentirate zoniranje i namjenu Bilosevca po županijskom planu? Je li to dobro, kako bi se Grad trebao postaviti?

Viđenje Biloševca od strane županije dovoljno je široko i ostavlja prostora da se kroz lokalni
prostorni plan i urbanistički plan uređenja područja pametno osmisli kompletan prostor. Govorimo o području od cca 80 Ha uz morsku obalu koji se čuvao 50 godina za turističke sadržaje najviše kategorije i kvalitete. Osobno me brine odredba koja omogućava izgradnju turističkih apartmana (jedne ili više samostojećih građevina s više smještajnih jedinica). Također, dozvoljava se gradnja aparthotela. Aktualni prijedlog IDPP ukida aparthotele, ali to se promjenom vlasti lako da izmijeniti! Nadam se da ćemo biti dovoljno pametni i odgovorni te promišljeno i održivo razvijati ovo izrazito vrijedno područje u narednom razdoblju.

Podržavate li projekt Peškere koji uključuje gradnju objekata i garaže?

Projekt Peškere apsolutno ne podržavamo i biti će teško glasati za novi plan ukoliko gradonačelnik ostane tvrdoglav u svojoj namjeri da na jedinstvenom zemljištu uz more izgradi monumentalne betonske građevine, zvale se one ribice ili strehe. Garaža na plaži je potpuna besmislica, da ne spominjem neprikladan kolni pristup. Umjesto ozelenjivanja ponovo betonizacija tik uz more. Na vijeću smo u više navrata upozoravali na loše napisan projektni zadatak, ali nije bilo sluha.
Zalažemo se za izgradnju javnog gradskog parka na području Peškere s minimalnim komercijalnim sadržajem, uzimajući u obzir da potpuno nekomercijalno rješenje može biti ekonomski neodrživo. Ovim pristupom želimo oplemeniti Peškeru i stvoriti prostor koji će služiti svim građanima Makarske i koji će dodatno afirmirati naš grad na globalnoj turističkoj karti. Ukoliko postoji potreba za komercijalnim sadržajem on svakako mora biti strogo ograničen u odnosu na zelenu površinu. Bojim se da bi nas egzibicije neiskusne gradske uprave, ukoliko se realiziraju, mogle doći glave.

Obuhvat UPU Platna je po županijskom planu smanjen, a Grad ga želi potpuno izbaciti. Kakav je vaš stav?

Naš je stav od 2018. nepromijenjen. Stavljanje UPU Platno van snage i zaštita Osejave, ali i Sv. Petra, ono je što nas je ponukalo na politički angažman. I ovdje smo nažalost nakon više od dvije godine od odluke da se UPU Platno stavi van snage na samom početku. Kolega Kelvišer više je puta bezuspješno aktualizirao pitanje rješavanje ovog problema.
Smatram da je očuvanje rijetkih prirodnih područja na vrhu gradskih prioriteta. Pred jedinstvenom ljepotom Osejave, njenom krškom i šumskom vizurom i najbestidniji investicijski porivi trebali bi kapitulirati.

Glavna planerica Gorana Barbarić, izrađivač plana, prelazi u Zavod za prostorno
uređenje Grada Splita. Kako će se to odraziti na proceduru izmjena plana? Tko se u Gradu Makarska bavi problematikom prostornog planiranja?

Izrađivačica aktualnog prijedloga izmjena prostornog plana otvorila je tvrtku nekoliko dana nakon što je na vijeću 2021. donesena odluka o izmjenama i dopunama prostornog plana. Do tada je bila zaposlena u Geoprojektu, tvrtki koja je izradila prijedlog za famozni i izdašni Brkanov plan iz 2020. U isto je vrijeme bila članica Društva arhitekata Split, nadležna za urbanizam. Nadam se da je njen najnoviji transfer u splitsku gradsku upravu konačno ispunjenje njenih profesionalnih ambicija.

Da ne bude zabune, izrada prijedloga prostornog plana je u ‘nadležnosti’ izrađivača, a procedura tj. postupak u nadležnosti je gradske uprave. Za cijeli su postupak odgovorni pročelnik Matko Lovreta i gradonačelnik Paunović. Iskreno ne znam tko se u Gradu trenutno bavi procedurom.
Odlaskom u mirovinu, najprije Tonća Vukovića, a zatim Jadranke Selak, koji su vodili prethodne postupke, urbanistički odsjek, bez obzira na nova zaposlenja, nažalost nije kapacitiran za provođenje postupka. Već vidimo kako se prvo umirovljenje odrazilo na postupak koji je propao pa se sada vadimo izmjenom odluke o odluci. Ali ovo su samo interventne izmjene, nadam se da će do pokretanja pravog prostornog plana savladati materiju.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -