Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaPredstavljeni dosadašnji rezultati turističke sezone u Hrvatskoj: u srpnju dva posto više...

Predstavljeni dosadašnji rezultati turističke sezone u Hrvatskoj: u srpnju dva posto više dolazaka nego lani

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić danas su u Umagu, između ostalog, govorili i o dosadašnjim rezultatima turističke sezone.

Prema podacima koje su predstavili u Hrvatskoj je do sada ostvareno preko 11 milijuna dolazaka i 54,6 milijuna noćenja, što je ukupno 11 posto više dolazaka i 4 posto više noćenja nego lani, piše Novi list.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić izrazio je zadovoljstvo tijekom sezone, kazavši da trenutno u Hrvatskoj na dnevnoj bazi boravi 1,1 milijun gostiju.

– Na samom smo kraju srpnja u kojem smo ostvarili rast od dva posto u dolascima u odnosu na lanjski srpanj – kazao je Staničić.

Uz porast Austrijanaca, Slovenaca, Poljaka u idućim danima očekujemo veći broj Bavaraca s obzirom da su u tom, za nas važnom dijelu Njemačke, započeli školski praznici. Veći priljev gostiju, posebno u Istri, očekujemo i iz Italije jer Talijanima uskoro kreće tradicionalni Ferragosto. Trenutno su u tijeku pojačane promotivne kampanje na tržistu Njemačke, Italije, ali i SAD-a. Veseli nas porast noćenja Amerikanaca od 25 posto u odnosu na lani posebno ako znamo koliko su oni važni gosti za južne dalmatinske destinacije poput Dubrovnika i Splita – kazao je Staničić.

Što se tiče ostvaranih noćenja Splitsko-dalmatinska drži drugo mjesto među županijama s 10 milijuna ostvarenih noćenja, Istarska županija je uvjerljivo prva s 15,8 milijuna a treća Primorsko-goranska ima 9,3 milijuna noćenja.

Top destinacije po ostvarenim noćenjima su Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Split i Umag.

Top tržišta po ostvarenim noćenjima su Njemačka (11 milijuna noćenja), Hrvatska (6,6 milijuna noćenja), Slovenija (6 milijuna noćenja), Austrija (4,4 milijuna noćenja), Poljska (3,4 milijuna noćenja) i Češka (3 milijuna noćenja)

Trenutno u Hrvatskoj boravi oko 1,1 milijun turista od čega je preko 935.000 stranih – piše Novi list.
MD/foto MD

- Oglas -