Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPREDSTAVLJEN 'ĐIRO' Od srijede kreće kružni gradski prijevoz, vožnja u travnju besplatna

PREDSTAVLJEN ‘ĐIRO’ Od srijede kreće kružni gradski prijevoz, vožnja u travnju besplatna

Od ovog tjedna starta Điro, projekt prvog kružnog linijskog prijevoza na području grada Makarske i Velikog Brda, koji će u početnoj fazi obuhvatiti 9 stanica, a kojeg će građani sve do kraja travnja moći koristiti besplatno.

Za uslugu kružnog prijevoza su osigurana dva kombija (8+1 osoba), dok su na ruti trenutno predviđene stanice Dugiš, Pijaca, Sinokoša, Dumina ledina, Ratac, povremena stanica Veliko brdo te Zelenka 1, Zelenka 2 i POS.
Dok će građani službeno moći koristiti usluge Đira od sutra (srijeda 3.travnja), jutros je na stanici Dugiš održana prezentacija projekta za predstavnike medija i gradskih ustanova, a više o projektu Điro kazali su direktorica Makarskog komunalca Antonia Glavina te gradonačelnik Zoran Paunović.

– Cilj nam je povezati zapad i istok Makarske te Veliko Brdo, te pružiti građanima, pogotovo umirovljenicima i nevozačima, priliku da lako i jednostavno dođu do centra grada. Kroz nadolazeći ljetni period kružni gradski prijevoz prometovat će od 6:45 ujutro do 22 sata navečer, najavila je Antonia Glavina.

Što se tiče cijena za građane, nakon kraja travnja u kojem je vožnja besplatna, sve do 15. lipnja cijena karte će biti 50 centi po vožnji, dok će za vrijeme sezone, od 15. lipnja do 15. rujna, karta koštati dva eura. S druge strane umirovljenici, studenti te socijalno ugrožene osobe moći će nabaviti pokaz po cijeni od jednog eura mjesečno.

– Nema u Hrvatskoj puno gradova s 13.000 ljudi koji imaju kružni prijevoz, ne znam ima li ijedan. Mi smo dugo radili na ovom projektu, jer trebalo je ishoditi brojne suglasnosti, Gradsko vijeće je trebalo i potvrditi rutu, s Prometnim fakultetom smo radili optimalne rute a stvari su krenule u dobrom smjeru otkako je zadatak povjeren Makarskom komunalcu. U svakom slučaju nećemo ići megalomanski već polako. Kružni prijevoz je skupa usluga, vidjet ćemo u budućnosti koliko i kako će se koristiti te po tome prilagođavati buduće rute, najavio je gradonačelnik Paunović, kazavši kako vjeruje da će usluge Đira značiti i turistima u ljetnim mjesecima.

– Jedan od načina prevencije prometne gužve je upravo javni prijevoz. Treba kazati da je u proteklih 20 godina gradnja prometne infrastrukture u Makarskoj jednostavno stala. Grad je u prometnom kolapsu u predsezoni i sezoni i nakon što se nije radilo ništa 20 godina, mi sada pokušavamo barem da nekako olakšamo i povećamo kvalitetu života – dodao je Paunović.
tekst i foto: O.F.

- Oglas -