Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPOVRATAK REPREZENTACIJE Stipe Muhtić: Hrvatski ragbi je uvijek bio najjači kada su...

POVRATAK REPREZENTACIJE Stipe Muhtić: Hrvatski ragbi je uvijek bio najjači kada su Makarani bili jaki

Nakon dugih deset godina Makarska će ponovo biti domaćin hrvatskoj ragbi reprezentaciji, koja će na travnjaku GSC Makarska zaigrati protiv Švicarske u susretu četvrtog kola European Rugbyby Championship Tropheya. Posljednji je put naš grad ugostio nacionalnu vrstu već daleke 2013.godine i utakmice s Maltom.

Hrvatska je kroz povijest odigrala puno utakmica u Makarskoj, kako seniorska, tako i juniorska vrsta, a naš grad je bio jako sjedište ragbija i u nekadašnjoj državi. Sve je počelo davne 1973., kada je reprezentacija Jugoslavije ovdje zaigrala protiv Portugala (3:3). Godinu dana kasnije, podno Biokova se igralo i protiv Zapadne Njemačke, no u tom susretu zabilježen je poraz 8:20. Vrijedi istaknuti i da se u Makarskoj odigrala jedna skupina Mediteranskih igara 1979. U samostalnoj Hrvatskoj u Makarskoj je odigrano preko 20 službenih susreta (ENC-a i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Sredinom devedesetih Hrvatska je ugostila Italiju i Rusiju. Na tim utakmicama nazočilo je više od 4000 gledatelja, što je uistinu impresivna brojka. Oni mlađi će se pak sjetiti dvoboja protiv Slovenija i Malte, odigranih u prošlom desetljeću.

Što se pak tiče juniorske reprezentacije, ona je ovdje nastupila u nekoliko navrata, a najvažnije događanje svakako je bilo Svjetsko juniorsko prvenstvo 1988. godine u kojem je naš grad bio domaćin. Ostali susreti uglavnom su bili prijateljske prirode.

Sveukupno je do sada za hrvatsku reprezentaciju nastupilo više od 30 igrača RK Makarske rivijere, što je veliki uspjeh za klub. Svoje mjesto na aktualnom popisu još jednom su pronašli igrači RK Makarska rivijera, a riječ je o Marku Svaguši, Luki Kovačiću i Anti Majiću. Uz to, vrijedi spomenuti i da je izbornik hrvatske reprezentacije nekadašnji igrač makarskog kluba Anthony Poša. No, on nije prva osoba povezana s Makarskom koja se nalazi na izborničkoj funkciji. Tu ulogu ranije su obnašali i Jakša Lovreta i Drago Lulić.

– Hrvatski ragbi je uvijek bio najjači kada je makarski klub bio jak. Bez jake Makarske nema ni jake Hrvatske,pa ni u budućnosti. Nekada je utakmice Hrvatske u Makarskoj gledalo više tisuća ljudi a to je uvijek davalo veliki zamah i klubu – govori nam Stipe Muhtić iz RK Makarska Rivijera. Ponovni dolazak nacionalne vrste u Podbiokovlje, istaknut će Muhtić, mogao bi biti značajan impuls ragbiju u Makarskoj, koji danas broji 70ak aktivnih članova u mlađim kategorijama te 20ak u seniorskoj.

– Dvoboj Hrvatske i Švicarske gledat će i 12 članova Međunarodne ragbi federacije koji u nedjelju i ponediljak u Makarskoj imaju radni sastanak i to nam je svakako motiv da više da sve prođe u najboljem redu. Uskoro započinjemo jedan sportsko edukativni projekt u suradnji sa ragbi savezom i uz sufinanciranje Hrvatskog olimpjjskog odbora u koji su uključene sve osnovne škole na rivijeri, savjetovalište Lanterna, nutricioniskinja Tihana Pašalić, kao i udruga Sunce. Ali ova utakmica nam je trenutno u fokusu i nadamo se dobroj posjećenosti -dodaje Muhtić.
Vrijedi spomenuti i da će se na dan utakmice Hrvatske i Švicarske u Makarskoj održati turnir u U-14 konkurenciji, a planiran je i onaj za najmlađe polaznike škola ragbija. Trebao bi to biti pravi praznik ragbija u Makarskoj.Što se tiče ulaznica za utakmicu Hrvatske i Švicarske, sav prihod od prodaje ići će udruzi MIKE, dok će osnovnoškolci na susret moći besplatno. Za kraj, spomenimo da RK Makarska rivijera ove godine slavi 55. rođendan, a povratak reprezentacije u naš grad zasigurno mu je najljepši mogući poklon.
Dora Srzić / foto RK Makarska Rivijera/privatni album
- Oglas -