Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPOSLJEDICE RATA? Poljaka za prvomajski vikend svega 26 posto u odnosu na...

POSLJEDICE RATA? Poljaka za prvomajski vikend svega 26 posto u odnosu na 2019.godinu

Za prvosvibanjski je vikend u Makarskoj, od 29.travnja do 1.svibnja, ostvareno 5969 noćenja, što je 68,5 posto u odnosu na pretpandemijsku 2019.godinu. Iako se radi o ohrabrujućim podacima, osobito s obzirom na činjenicu da već dvije godine praktički nismo imali predsezonu, u oko nam je upala jedna zabrinjavajuća brojka. Naime, emitivno tržište koje je već godinama broj jedan u Makarskoj i na Makarskoj rivijeri, i koje je u ovom periodu ostvarivalo značajne rezultate, poljsko, ovog je prvomajskog vikenda zakazalo.

Poljaci su tako ostvarili svega 477 noćenja u ova tri dana, dok su 2019.godine bilježili 1816 noćenja. To znači da je ostvareno 26 posto, ili drugim riječima, da je došao tek svaki četvrti Poljak u odnosu na “normalne” godine. Očita je ovo posljedica rata u Ukrajini koji se odvija tik uz ovo brojno i ovom dijelu jadranske obale odanom emitivnom tržištu koje je ostvarivalo značajne rezultate u turističkom kolaču. U 2019.godini Poljaci su ostvarili udio od 21 posto u ukupnoj brojci noćenja za isti period, a ove godine svega 8 posto.

Pad se bilježi i sa susjednog BiH tržišta koje je ove godine činilo gotovo 34 posto ostvarenih noćenja, a 2019.godine čak 39 posto. Susjedi iz BiH i dalje su apsolutni broj jedan kad se radi o noćenjima za prvomajski vikend, što veseli jer prethodne dvije godine nismo imali ovakve rezultate zbog pandemije.

Kad smo već kod pada, vrlo blagi je pad s britanskog tržišta, koje je osmo na ljestvici.

Sva druga vodeća tržišta bilježe porast. Najdrastičnije je to kod domaćeg tržišta koje je 4.na ljestvici s 490 noćenja, što je tri puta više nego 2019.godine! Nijemaca koji su nakon BiH turista drugi je također više, i to za 53 posto. Ostvarili su gotovo 700 noćenja, što je izvrstan podatak. I Slovenci, koji su treći na skali najbrojnijih tržišta, čine značajan dio sa 615, što je gotovo 82 posto više nego 2019.godine. Austrijanaca je više za cijelij 100 posto.

Francuza je nemjerljivo više; 2019.godine ostvarili su zanemarivih 55 noćenja, a ove godine 4,4 puta više!

Sve u svemu, možda je prerano za donositi zaključke, no čini se da je rat u Ukrajini značajno i to negativno utjecao na dolaske s poljskog tržišta, dok su Nijemci, Francuzi, Austrijanci i Slovenci brojniji u odnosu na rekordnu 2019.godinu. Vrijedi li to samo za predsezonu ili bi se drugačija struktura mogla nastaviti i u narednim mjesecima, to je motiv za posebnu temu.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -