Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPola godine molimo Nadbiskupiju da nam kaže podržava li Grad oko ulaganja...

Pola godine molimo Nadbiskupiju da nam kaže podržava li Grad oko ulaganja u njihove prostore. Odgovora nema

Grad Makarska je još 2022. godine u gradski proračun uvrstio novac za uređenje vjerskog vrtića u crkvi Kraljice mira. U gradskom budžetu za ovu godinu namijenjeno je 150 tisuća eura za Centar za djecu s posebnim potrebama u prostoru nekadašnje crkve Kraljice mira na Ratcu.

Obje inicijative koje je pokrenuo Grad Makarska – s tim da su vjerski vrtić pokušavali realizirati i Paunovićevi prethodnici – za sada, barem koliko je poznato, nemaju konkretnog ishoda.

Prostori za vjerski vrtić namijenjeni su za ovu svrhu još prilikom projektiranja, ali evo već gotovo dva desetljeća umjesto dječje graje i dalje imamo prazni rohbau prostor. Što se tiče prostora na Ratcu, crkvenu imovinu koja nije stavljena ni u kakvu funkciju, niti je iznajmljena ili prodana, čelnici Grada Makarske prepoznali su kao alternativu za privremenu Kuću Sunca od koje za sada nema ništa.

Kako neslužbeno doznajemo, Grad i dalje pregovara s Nadbiskupijom.

Ordinarijatu smo prvi upit poslali još 18. listopada prošle godine. Zanimalo nas je u kojoj su fazi pregovori i kakvi su stavovi odnosno zahtjevi Nadbiskupije. Upit smo ponovili 5. prosinca 2023. godine, i potom opet 20. ožujka ove godine. Nismo dobili ni odgovor, niti potvrdu o primitku maila.

Proteklog smo se tjedna s upitom obratili i Gradu Makarska, točnije, privremenim pročelnicima Matku Lovreti i Lari Rakušić Ivanković, kao i samom gradonačelniku Zoranu Paunoviću. Pitali smo je li Nabiskupija i dalje zainteresirana za suradnju, radi li Grad i dalje jednako intenzivno na ovome te ima li Nadbiskupija neke posebne uvjete za ulaganje u ove nekretnine odnosno korištenje istih.

Do zaključenja pisanja članka odgovor nismo dobili.

Ono što smo sumnjali još početkom prošle godine, kad je gradonačelnik govorio o vjerskom vrtiću namjeravajući čak zadržati ondašnju ravnateljicu vrtića Marinu Šprajc kao savjetnicu za ovo pitanje, pokazalo se nažalost točnim.

Naime, na tiskovnoj konferenciji upriličenoj zbog odlaska ravnateljice upitali smo je li dobivena suglasnost Nadbiskupije, jer smo stekli dojam da bi pregovori mogli potrajati u protivnom.

Gradonačelnik nam to nije mogao potvrditi, kazavši samo kako će se vezano za otvaranje vjerskog vrtića organizirati posebna konferencija za medije. Petnaestak mjeseci poslije o tomu, međutim, više nema govora.
I.Ćirak/ foto MD

- Oglas -