Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaRIVIJERAPodgoraPODGORA Počinju Dani sv. Vicenca, evo i program događanja

PODGORA Počinju Dani sv. Vicenca, evo i program događanja

Mnogo se pučkih priča vezuje uz prijenos relikvija sv. Vicenca u Podgoru. Jedna od njih je otmica relikvija sv. Vicenca iz Makarske pod režijom Podgorana te prijenos relikvija brodom do Podgore. Prije svega, potreba i potraga za svecem te nakon toga i sama krađa poizašli su iz puke nevolje i potrebe za zaštitom jednog malog mjesta i njenih mještana. I danas Podgorani su sretni i ponosni što se u crkvi Svih Svetih čuva ta dragocijenost te svake godine svečano obilježavaju blagdan sv. Vicenca.

Tradicionalna proslava ove godine sadrži četverodnevni program Dani sv. Vicenca koji će se od 19.-22. kolovoza održati u Podgori. Bogatim programom obuhvatit će se zabavni, kulturni i sakralni dio.

Red molitve, red pisme, društvena krema poznanika kulturne baštine, onda opet red smija i red pisme, prstohvat sporta, prskalice i dekoracija tradicije kako bi proslavila svetkovina te dani uoči i nakon centralnog dana 21. kolovoza samog blagdana sv. Vicenca zaštitnika mjesta i ranokršćanskog mučenika.

Općina Podgora i Turistička zajednica Općine Podgora žele pozvati sve da im se pridruže u slavlju. Nedijon je bilo najviše svita. Uz one skaline što vodu na Laz – to nisi moga proć jedno mimo drugo od naroda. To čudesa naroda bilo. Digod je bilo po 10 ijada naroda. (knjiga Smiljane Šunde Sveti Vicenco Mučenik).
MD/foto TZ Podgora

- Oglas -