Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPODACI ZA TRAVANJ U Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano 40 posto više računa nego...

PODACI ZA TRAVANJ U Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano 40 posto više računa nego u istom razdoblju lani

Broj i vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u travnju 2022. veći su kako u odnosu na travanj prošle godine, tako i u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje to analiza HGK – Županijske komore Split o fiskaliziranim računima u travnju i prva četiri mjeseca ove godine.

”U travnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti nešto većoj od milijardu i 423 milijuna kuna, što je gotovo 40 posto više nego u travnju 2021. godine, dok je broj fiskaliziranih računa porastao za 22 posto. U odnosu na ožujak, prošli je mjesec vrijednost fiskaliziranih računa bila 8,3 posto veća”, komentirao je podatke za travanj predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

U usporedbi s travnjom predpandemijske 2019. godine, u prošlom je mjesecu iznos fiskaliziranih računa veći za gotovo 29 posto, a broj izdanih računa za 2,1 posto. Uz povećanu potrošnju, neupitan je utjecaj rasta cijena, kojem svakodnevno svjedočimo, na povećanje iznosa fiskaliziranih računa.

Gledano po djelatnostima, daleko najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na travanj 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije, što je razumljivo s obzirom na obustave i zabrane kojima je prije godinu dana, iz epidemioloških razloga i s ciljem suzbijanja širenja pandemije, bila pogođena ova djelatnost. Slijede administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (porast od 301,7 posto) te djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (porast od 211,6 posto).

I podaci za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju sličan trend. ”U prva četiri mjeseca ove godine vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosila je gotovo 4 milijarde i 875 milijuna kuna te je 31 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, broj izdanih računa je porastao za 17,3 posto”, komentirao je podatke o fiskaliziranim računima za siječanj-travanj pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

Kao i u travnju, i u prva četiri ovogodišnja mjeseca najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na siječanj-travanj 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (+443,1 posto), djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+226,4 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+205,1 posto) te građevinarstvu (137,8 posto).

MD / foto

- Oglas -