Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaSPORTPLESNI KLUB BRILJANTIN Još uvijek se borimo s predrasudama

PLESNI KLUB BRILJANTIN Još uvijek se borimo s predrasudama

Portal Sport Makarska donio je intervju sa ekipom iz ŠPK Briljantin, točnije sa Oljom Luetić ili popularnije Olyom Sookie,a kojeg vam prenosimo u cijelosti.

Što sve treba da bi se postalo dobrim plesačem ili plesačicom, treba li neka posebna vještina ili pak samo dobra volja – pročitajte u nastavku :

– ŠPK Briljantin ? Za one koji ne znaju – o čemu se radi ? Radi se o natjecateljskom plesu, ŠPK Briljantin je prvo bio isključivo klub za latinoameričke i standardne plesove, no evo unazad par godina smo i u hip-hoperskim vodama 🙂

– Čime se bavite, što podučavate ? Bavimo se najviše urban street dance stilom plesa sa umješanim elementima latino plesa što je jedna poprilično nesvakidašnja kombinacija, ali ples je ipak i jedna umjetnička disciplina za koju osobno smatram da je uvijek dobro malo gurati granice u kreativnom stvaralaštvu.

– Koliko djece je općenito zainteresirano za ples kao sportom ? U razgovoru sa klubovima iz drugih gradova smo shvatili da je naša brojka zainteresiranih i učlanjenih u odnosu na malu sredinu kao što je Makarska odlična, u prosjeku uvijek ima negdje oko 50-ak plesača.

– Prednosti plesa ? Prednosti i dobrobit plesa ima stvarno puno. Ples pozitivno utječe i na fizičko i na psihičko zdravlje. Ples može biti zabavan način da se stekne ili ostane u formi, bez obzira na dob i spol. Ima stvarno široki raspon fizičkih i mentalnih prednosti,te zbog vječnog podcjenjivanja plesa kao discipline odlučila sam vam nabrojati sve dobrobiti koje dolaze od plesanja:  Poboljšanje stanja srca i pluća,povećanje mišićne snage, izdržljivosti i motoričke kondicije,povećanje aerobne kondicije,poboljšanje tonusa mišića i snage,reguliranje tjelesne težine,jačanje kostiju i smanjenje rizika od osteoporoze,bolju koordinaciju, agilnost i fleksibilnost, poboljšanje ravnoteže i prostorne svijesti,poboljšanje mentalnih funkcija,poboljšanje općeg i psihološkog stanja,povećanje samopouzdanja i samopoštovanja te poboljšanje društvenih vještina.

– Koliko vidimo često ste na natjecanjima. Di se sve putuje i o kakvim je natjecanjima riječ ? Zasad smo bili na raznima natjecanjima unutar HR kao npr, Dubrovnik, Krk, Split, Zagreb. Također smo išli u Mostar, a planiramo krajem trećeg mjeseca u Zadar i na neka natjecanja malo dalje van HR , ali to tek kad ostvarimo ćemo pričat o tome 🙂

– Postoje li predrasude o plesu kao sportu i ako da , kako se “borite” protiv toga? Da, nažalost postoje ogromne predsrasude o plesu kao sportu i o plesu općenito. Meni osobno je najgore što vrlo često čujem od djece na plesu da njima netko kaže kako je to što plešu glupo i kako to nikako nije sport. Vrlo je tužno da netko uopće na takav način pristupa djeci i nečemu što oni vole, a potom ono što ljudi moraju naučiti da ples JE sportska disciplina. Zato uostalom postoji Hrvatski Sportski Plesni Savez i mi smo sportski plesni klub, također evo na olimpijadi 2020. će biti natjecanje u break dance-u što je mislim za nevjernike itekakav pokazatelj toga da je ples sport. Ja se najviše “borim” protiv toga da svim svojim plesačima dajem podršku kad god ih netko gnjavi oko toga što plešu, te njima objasnim kako drugima mogu reći u kratkim crtama kako je ples sport ili kako da se nose sa tom predrasudom.

– Što bi poručili roditeljima djece ? Ovo nije poruka samo za roditelje nego općenito za sve ljude koji smatraju kako je sve to lagano. Ono što se mora shvatiti je da je ples zahtjevna sportska disciplina jer u isto vrijeme moraš biti savršeno koordiniran, u ritmu, tehnički ispravnih koraka i figura, koreografije zahtjevaju snagu, brzinu i izdržljivost,potpuna usklađenost sa drugim plesačima, a uz sve to morate biti eleganti i mora izgledati ako da vam je sve to lagano izvedivo. Naravno i mora se naučiti dobar timski rad. To nije nešto što se može savladati preko noći i potrebno je mnogo truda i rada da se to sve nauči. Danas je cijeli život na brzinu i sve žele instant promjene i rezultate, ali tako ples ne funkcionira, potrebno je puno strpljenja, ponavljanja i vježbanja da bi se jedna koreografija dovela do prezentabilnog stanja.

Izvor: Sport Makarska

- Oglas -