Nedjelja, 10 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAPlaketa "Grb Grada Makarske" ide FA Tempetu, Nenadu Videki i don Pavlu...

Plaketa “Grb Grada Makarske” ide FA Tempetu, Nenadu Videki i don Pavlu Baniću

Plaketa „Grb Grada Makarske“, koja se dodjeljuje građanima Grada Makarske, udrugama građana, trgovačkim društvima, ustanovama i drugim pravnim osobama prigodom Dana Grada Makarske i drugih obljetnica za općepriznatu djelatnost kojom su znatno pridonijeli razvoju Grada Makarske, u ovoj godini ide u ruke Folklornog ansambla Tempet, Nenadu Videki i mons. Pavlu Baniću.

– Folklorni ansambl “Tempet” iz Makarske osnovan je 2004. godine i od tada uspješno djeluje kao udruga građana. Osnovna djelatnost udruge je poticanje, razvijanje, čuvanje i unapređenje kulturne i folklorne baštine. Djeluju u različitim sekcijama – uz plesnu skupinu djeluje ženska vokalna skupina koja pjeva pučke pjesme i napjeve iz svih krajeva Hrvatske, mandolinski sastav te dječja skupina plesača.

FA Tempet već nekoliko godina održava radionice izrade tradicijskog nakita koja je odlično prihvaćena od polaznika, kao i radionice pjevanja za sve ljubitelje tradicijskog pučkog pjevanja.

Uspješno surađuju i s drugim gradskim ustanovama u kulturi te su nezaobilazni dio svih kulturnih programa u našem gradu. Programi su im često održavani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Ove godine su održali jubilarno 15. izdanje Metna, festivala tradicijske i suvremene etno glazbe, najdugovječnijeg etno festivala u Hrvatskoj.

Metno svih ovih godina u naš grad dovodi renomirane strane izvođače i time pravi iskorak u kulturnom turizmu. Ove godine njihov rad prepoznat je od strane europskog projekta MOST Music te su ušli u razmjenu izvođača s grčkim festivalom Street Mode, stoji u objašnjenju.

Druga plaketa ide košarkašu Nenadu Videki koji je, kako se navodi u odluci, jedan od najvećih, a sigurno i najviših, makarskih sportskih talenata.

– Stasao u slavnim danima hrvatske košarke, dijelio je dio puta s nekima od najvećih košarkaških imena, nizao trofeje i uživao u igri. Igrački staž, potom i trenerski, odveli su ga i van Hrvatske. Nenad Videka je ipak najbolje od sebe dao povratkom u Amforu. Ovdje je, među svojom ekipom i djecom kojima je puno više od samo uzora i trenera, pronašao mjesto gdje svakodnevno srce ostavlja na terenu. Njegov pristup djeci s poteškoćama u razvoju zaslužuje posebno priznanje. Nenad je posvećen stvaranju inkluzivnog okruženja u kojem se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno. Njegova ogromna volja da se približi djeci s posebnim potrebama te pomogne i drugima u prihvaćanju njihovih različitosti neizmjeran je doprinos zajednici.

_upscale

Naravno, neupitno je košarkaško znanje koje nesebično prenosi na svoje igrače. No, ono što ga čini posebnim jest njegova srčanost i duh koji su ga učinili prepoznatljivim među igračima i svim ljubiteljima sporta u Makarskoj. Nenad Videka nije samo trener; on je neprocjenjiva vrijednost koju naš grad ima, osoba koja svojom strašću, predanošću i ljubavlju prema sportu čini naš grad boljim mjestom za život, navodi se u odluci.

– Dugogodišnji župnik župe sv. Marka mons. Pavao Banić ili jednostavno, kako ga zovu Makarani, don Pave, nakon 22 godine formalno se rastao od svoje župne zajednice u kojoj je dužnost obavljao od 2001. godine do 2023. godine. Samozatajan, skroman i radišan, bio je omiljen među župljanima kao i građanima Makarske kojima su njegova vrata bila uvijek otvorena. Svojom pristupačnošću, svjedočenjem vjere i humanih vrijednosti te karitativnim radom postao je omiljen u narodu, s kojim je zahvaljujući svom pozivu provodio i najljepše i najtužnije životne trenutke.

Mons. Pavao Banić pokazao je da uvijek ima vremena za građane, ali i za suradnju na gradskim projektima kojima je cilj opće dobro. Rado je surađivao s gradskom upravom i gradskim ustanovama u obilježavanju važnih datuma i manifestacija, a posebno treba naglasiti njegovu aktivnost  i osobni doprinos uspješnoj pripremi i realizaciji razvojnih gradskih projekata vezanih za obnovu bogate kulturne i sakralne baštine na makarskom području, stoji u odluci koja će se naći pred vijećnicima idućeg petka.

Plaketu „Grb Grada Makarske“ za 2023. godinu uručit će gradonačelnik na svečanoj sjednici Grada Makarske povodom Dana Grada.

M.D./foto M.D.

 

 

- Oglas -