Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaDEFINICIJA VJERNOG GOSTA Pavel Zeman već 50 godina ljetuje samo u Makarskoj,...

DEFINICIJA VJERNOG GOSTA Pavel Zeman već 50 godina ljetuje samo u Makarskoj, kod obitelji Lovreta

Dugogodišnja vjernost Makarskoj i nije toliko rijetka priča u našoj turistiškoj povijesti, no danas smo u uredu Turističke zajednice čuli jednu koja baš vrijedi biti zabilježena.

Češki turist Pavel Zeman, naime, ove je godine ravno 50.godinu za redom došao ljetovati u grad podno Biokova – prvi je put bio 1969.godine kada su ga kao dječaka vodili roditelji, a danas dva puta godišnje dolazi sa suprugom i sinom. Drugi kuriozitet je to što svih ovih pet desetljeća ljetuje kod iste obitelji ,našeg Jake Lovrete s kojim je, jasno, dugogodišnji prijatelj. Ovaj hvale vrijedan jubilej bio je povod da se vjernog Čeha i vitalnog 86-godišnjeg Lovretu ugosti u Uredu TZ Makarska gdje ga je dočekao Tonči Lalić koji mu je u ime Turističke zajednice uručio plaketu i prigodne poklone – rad akademskog slikara Ante Grčića kao i fotografiju stare Makarske.

-Ovdje smo inače svake godine u lipnju i rujnu, a dolazimo stalno jer je ovo najljepši grad u Hrvatskoj u kojem se, uz to, osjećam i kao kod kuće, a uz sve to imamo i najboljeg ‘gazdu’ kojeg možemo zamisliti. Moj sin, koji sada ima 23 godine, inače studira u Velikoj Britaniji ali i ove je godine doputovao sa mnom u Dalmaciju. On je isti kao i ja, kad a zavoli jedno mjesto ne želi nigdje drugdje tako da je realna mogućnost da se jednom u Makarskoj obilježi i stoljeće dolazaka Zemanovih – kazao je nasmijani Pavel Zeman, danas 59-godišnjak koji je ovom prilikom ponio sa sobom i crno bijelu fotografiju iz 1969.godine kada je prvi put došao. Još jedna je zanimljivost da su Pavel i sin mu Filip odlučili doputovati u 50 godina staroj VW Bubi, zbog čega im je do Dalmacije trebalo dva dana. –To je također dio naše dugogodišnje tradicije – objašnjava Zeman, inače uspješan poslovni čovjek koji mnogo vremena provodi na putovanjima. Kako nam je otkrio, već dugi niz godina redovito zimuje u Švicarskoj, dok su kasno proljeće, ljeto i početak jeseni vrijeme kada ih u prosjeku najviše moćete susresti upravo na makarskim ulicama.
O.Franić / D.Antonini

- Oglas -