Nedjelja, 10 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAOtvorena senzorna soba u vrtiću Maslina: "Ovo će omogućiti ranu prevenciju i...

Otvorena senzorna soba u vrtiću Maslina: “Ovo će omogućiti ranu prevenciju i besplatno je”

Danas je, u dječjem vrtiću Maslina na Zelenki, uz nastup vrtićevaca, otvorena senzorna soba za djecu sa senzornim teškoćama, a važna stvar je da će mališani s posebnim potrebama imati besplatne termine. Projekt je ovo koji je financirao Grad Makarska, pokrenula ga bivša ravnateljica Marina Šprajc, a do kraja odradila aktualna ravnateljica Antonia Kapović. Voditeljica senzorne sobe Ana Srzić istaknula je kako se radi o jako bitnom događaju za Makarsku i sam vrtić te je naglasila važnost rane prevencije.

– Iza ove sobe stoji puno rada i truda osoblja vrtića i ljudi koji upravljaju Gradom, i zahvaljujemo što su omogućili građanima besplatne terapije senzorne integracije u sklopu samog vrtića, rekla je Srzić.

Ravnateljica Antonia Kapović rekla je kako soba ne samo da pokriva potrebe vrtića nego i šireg područja ukoliko bi radila preko cijelog tjedna. Trenutno terapije pruža 30-ak malih korisnika, no kako se terapije rade samo vikendom, tjedno je moguće primiti ih 10-ak.

Voditeljica senzorne sobe je istaknula kako je velika razlika u detekciji u 5. godini, prije nego li se dijete priprema za školu, a kako će u sklopu vrtića sada moći reagirati već u 3. godini. – Teško je nadoknaditi kad je motorika djeteta od 5 godina na razini 2 godine, ali ako se otkrije u 2. godini i krene raditi u 3. godini, do škole se dosta može ispraviti, pojasnila je.

Gradonačelnik Zoran Paunović je novinarima kazao kako jue važno naglasiti da je Grad samostalno financijski iznio cijeli projekt. – Baš sam jutros gledao senzornu sobu u Puli koja je financirana sredstvima iz Ministarstva. Ovo je financirano iz gradskog proračuna i mogu reći da smo općenito zapostavljeni i od strane Države i od strane Ministarstva, rekao je Paunović.

Vrijednost projekta je oko 11 tisuća eura.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

- Oglas -