Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOOTIŠLO U VJETAR Grad Makarska mora platiti pet milijuna kuna za odvjetničke...

OTIŠLO U VJETAR Grad Makarska mora platiti pet milijuna kuna za odvjetničke usluge koje nije ni konzumirao

Danas je makarski gradonačelnik Jure Brkan održao tiskovnu konferenciju čija su tema izgubljeni sudski sporovi koje Grad Makarska vodi s Odvjetničkim društvom Marinović i partneri zbog kojih je nastao trošak Grada od pet milijuna kuna. Proteklog je tjedna, kako je naglasio Brkan, stigla nepravomoćna presuda po jednom računu u slučaju Hotela Makarska, a prije dva tjedna pravomoćno je stigla i druga.

– Nisam ovo prvi put iznio sad, nego po dolasku na dužnost gradonačelnika kada sam utvrdio da je bivši gradonačelnik Tonći Bilić sklopio usmeni dogovor s odvjetničkim društvom koji je rezultirao troškom grada od pet milijuna kuna, kazao je Brkan.

Spor čija je nepravomoćna presuda stigla prošlog tjedna građane će stajati 1.850.000,00 kuna, a prvi spor, do kojeg je također došlo jer je Grad Makarska odbio platiti troškove zastupanja odvjetničkom društvu koje s Gradom nije imalo potpisan nikakav ugovor, već je pravomoćno okončan i temeljem presude sa računa Grada Makarske u sljedećih nekoliko dana bit će skinuto 1.200.000,00 kuna.

Kako se navodi na tiskovnoj konferenciji, Odvjetničko društvo Marinović i partneri, inače u vlasništvu Dana Marinovića, sina sutkinje Ustavnog suda i bivše SDP-ove zastupnice Ingrid Antičević Marinović, na temelju usmenog dogovora s bivšim SDP-ovim gradonačelnikom Tonćem Bilićem, zastupalo je Grad u dva najvažnija spora ukupne vrijednosti cca 25.000.000,00 kuna.
Dan Marinović Grad Makarsku zastupao je od 2013. do 2017. u dva spora: tužbi Grada Makarske prema Hotelima Makarska d.o.o. za isplatu cca 9.800.000,00 kuna koliko je Grad Makarska isplatio prijašnjim vlasnicima zemljišta na kojem su izgrađeni hoteli te tužbi Abacusa d.o.o. protiv Grada Makarske vrijednosti 15.000.000,00 kuna.
Iako nijedan spor nije doveden ni blizu završetka niti je okončan, do svibnja do 2017. Grad Makarska je odvjetničkom društvu isplatio 2.000.000,00 kuna, a nakon promjene vlasti stigli su novi računi fakturirani po najvišoj odvjetničkoj tarifi.

– Dosad nisam govorio o detaljima dok su sudski sporovi bili u tijeku, ali za prvi spor je presuda pravomoćna i evo za nekoliko dana ćemo ostati bez 1.200.000,00 kuna, a prošli tjedan dobili smo i drugu presudu tako da više nema razloga šutjeti. Sad je više nego jasno da će usmeni dogovor bivšeg SDP-ovog gradonačelnika i odvjetnika Dana Marinovića građane koštati 5.000.000,00 kuna i ja mislim da građani koji to plaćaju zaslužuju znati što se dogodilo, upozorio je gradonačelnik.

Pojasnio je kako je do spora došlo odmah nakon što su preuzeli dužnost, kada su im dostavljeni troškovnici za spor s Hotelima Makarska u iznosu od 1.366.000,00 kuna i za zastupanje u sporu Abacusa protiv Grada 862.000,00 kuna.

– Letimičnim pregledom uvidio sam da se većina toga odnosi na kratki vremenski period. Npr. 3.3.2017, u samo jednom danu Marinović je u istom predmetu predao 3 podneska i svaki naplatio 124.000,00 kuna!! Zanimljivo je ispostavljanje računa za drugi spor. 2017., baš u vremenu između 2 izborna kruga, točnije 26.5. Marinović je fakturirao za jedno zastupanje 86.000,00 kuna, isti dan obračunava i podnesak 90.000,00 tisuća kuna i onda nastavlja ,,štancati” račune. Dovoljno je reći da je u sporu protiv Hotela Makarska čija je vrijednost cca 10.000.000,00 kuna Marinović obračunavao najvišu odvjetničku tarifu zakonom dopuštenu i sve putne troškove je pribrajao tom sporu.
Odlučio sam da takve račune, a bez ikakvog pisanog traga kako su nastali, neću potpisati jer to niti je normalno niti je moralno a bio sam uvjeren da je i nezakonito i da ću to dokazati u sudskom postupku. No, u sudskom sporu bivši gradonačelnik Tonći Bilić svjedočio je i potvrdio da je sve što je Marinović naplatio naplaćeno sukladno njihovom usmenom dogovoru i temeljem tog njegovog svjedočenja jedan spor je već pravomoćno okončan i platit ćemo 1.200.000,00, a temeljem druge presude koja još doduše nije pravomoćna ali nema sumnje da će biti u Marinovićevu korist, građani Makarske platit će još 1.850.000,00 kuna!
SDP je zahvaljujući velikodušnom usmenom dogovoru između bivšeg gradonačelnika i Dana
Marinovića sinu svoje stranačke kolegice samo u jednom mandatu omogućio zaradu od 5.000.000,00 kuna nauštrb građana Grada Makarske, zaključio je Brkan.

– Za slučaj Abacus nas je upravo SDP prozivao da smo se odlučili na sudsku nagodbu. Oni su bez sudske nagodbe i bez presude za slučaj Abacus dali Marinoviću 1.200.000,00 kuna, a mi smo sagradili cestu, izašli iz spora i ušli u vlasništvo sve za 1.600.000.00 kuna, dodao je gradonačelnik.

Bivši gradonačelnik Tonći Bilić tvrdi kako se za ovo društvo odlučio opravdano jer, kako veli, nisu izgubili nijedan spor za vrijeme dok su zastupali Grad, iako Brkan tvrdi drugačije.

– Vodili su nekoliko sudskih predmeta na temelju važeće pismene punomoći koja predstavlja ugovor za zastupanje. Svi su troškovi plaćeni temeljem važećih odvjetničkih tarifa koje donosi Odvjetnička komora u suglasnosti s Ministarstvom pravosuđa. Grad je izgubio spor samo zahvaljujući tome što je postigao dogovor s drugim strankama u postupku (Abacus) i prihvatio platiti troškove Abacusu u parnici u kojoj je Abacus loše stajao, kaže Bilić.

Brkan je kazao kako su osigurali sredstva na računu te očekuju ovrhu. Žalba u slučaju spora oko Hotela Makarska je, inače, uložena.

Ivona Ćirak /foto I. Ć.

- Oglas -