Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKOsnovnoškolci upoznaju svoj grad: Edukativna pješačka tura od Napoleonovog spomenika do Šetališta...

Osnovnoškolci upoznaju svoj grad: Edukativna pješačka tura od Napoleonovog spomenika do Šetališta dr. fra Jure Radića

Učenici dviju makarskih osnovnih škola ove će godine po prvi put imat priliku sudjelovati u edukativnoj pješačkoj turi ,,Makarska i .” koju je Grad Makarska osmislio u sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana grada.

Zbog epidemioloških mjera ove godine se odustalo od organiziranja dječjih predstava te pokušalo osmisliti što zanimljiviji program koji će se najvećim dijelom odvijati na otvorenom. Tako je u organizaciji Odjela za društvene djelatnosti nastala priča ”Makarska i .” kroz koju će 19. i 20. listopada učenici 5. razreda imati priliku upoznavati znamenitosti svoga grada na način da će ih na različitim lokacijama čekati stručni djelatnici gradskih ustanova ili Turističke zajednice.

Pješačka tura imat će 7 etapa: Napoleonov spomenik, crkva sv. Petra, Centar za posjetitelje TZ-a, Gradski muzej Makarska, Trg Tina Ujevića, Trg fra Andrije Kačića Miošića, Mletačka česma, Malakološki muzej, Park prirode Biokovo(Prezentacijski centar Adrion – srce planine) te Šetalište dr. fra Jure Radića.

– Organizirajući edukativnu pješačku turu nastojali smo je osmisliti kao zanimljiv i duhovit način upoznavanja grada. Učenike odnosno razrede smo zbog epidemioloških mjera podijelili na način da će svaki razred odvojeno imati svoju turu od Napoleonova spomenika, preko Sv. Petra, Gradskog muzeja Makarska, Interpretacijskog centra makarske Turističke zajednice, Trga Tina Ujevića, Kačićeva trga, Mletačke česme, Malakološkog muzeja, Parka prirode Biokovo do Šetališta dr. fra Jure Radića, noseći u rukama ‘kartu s blagom’, a koja je i podloga za oslikavanje Makarske. Na svakoj lokaciji dočekat će ih stručna osoba i približiti im povijest i značaj tog dijela grada, pojasnila je savjetnica za kulturu u Odjelu za društvene djelatnosti Sandra Vranješ dodavši kako djecu na kraju puta čeka zanimljiv program sa umjetnicom Tinom Divić i turističkom vodičkom Agatom Ravlić. Hrvoje Eljuga, viši stručni suradnik za realizaciju programa i projekte dodaje kako će program u sklopu kojega djecu očekuju i prigodni pokloni biti organiziran na Šetalištu dr. fra Jure Radića.

Naime, na kraju svake ture djeca će sudjelovati u likovnoj radionici koju je osmislila Tina Divić i kvizu u kojem će Agata Ravlić provjeriti što su učenici tog dana naučili o kulturnim znamenitostima grada. U kvizu će sudjelovati predstavnici svih sedam razreda a najbolji će biti nagrađeni majicama koje je baš za ovu prigodu oslikala prof. likovne umjetnosti i povijesti umjetnosti Tina Divić, inače poznata kao organizatorica zanimljivih art radionica za djecu – objavili su iz Grada Makarske.
MD/ foto MD

- Oglas -