Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaAKTUALNOOrganizatori festivala Klape uz mandoline - KUM predstavili brojne novosti: 'Željeli smo...

Organizatori festivala Klape uz mandoline – KUM predstavili brojne novosti: ‘Željeli smo sve upakirati u izvornu makarsku priču’

Nakon godinu dana pauze nastavlja se priča oko makarskog festivala klapske pjesme. Pod novim vodstvom i pod novim nazivom Klape uz mandoline – KUM, festival će se održati ove subote, 14. listopada, u Apfel Areni, s početkom u 19:30 sati, dok se za nagrade žirija i publike bore klape Friži, Cambi Kaštel Kambelovac, Žirje, Filip Dević, Geta, Fjoret, Munita, Berulia, Baladur i Trebižat

VIše o nadolazećem festivalu kazali su danas u gradskoj vijećnici tehnički direktor Tomislav Gilić te umjetnički direktor Zvonko Gilić. – Nekoliko je novosti u odnosu na ranija izdanja, prije svega se to odnosi na promjenu termina na listopad,jer ljeti je broj festivala velik i teško je pronaći i organizirati slobodne klape. S druge strane, s Apfel Arenom smo dobili zatvoreni prostor u kojem se festival može održavati u jesenskom terminu. S obzirom na broj sjedećih mjesta i popratni sadržaj, mislim da se radi o izvrsnom rješenju za ovaj festival – kazao je u uvodu Tomislav Gilić.

Druge novosti odnose se na sistem natjecanja.

– Ove godine klape će se natjecati u dvije kategorije. Kao i do sada, izvodit će se po dvije pjesme, i to jedna nova skladba te po jedna obrada ili narodna kako su do sada izvodili. Velika nam je želja bila uvođenje kategorija nove skladbe i jako mi je drago da su to klape prihvatile i da im se ideja sviđa. Ono što također planiramo je u subotu ujutro na dan festivala, ako vrijeme dopusti, napraviti promociju na trgu 156. brigade, na kojem će nastupiti klapa Baladur iz Opatije, da napravimo jedan šušur u gradu u ranijim satima – kazuje Zvonko Gilić, dodavši i da je uspostavljena suradnja s festivalima klapa u Omišu i Kaštelima, koji su također dali potporu festivalu u Makarskoj.

Kako je nastavio umjetnički direktor KUM festivala, mijenja se i sistem nagrada.

– Biti će tri nagrade stručnog ocjenjivačkog suda i tri nagrade publike. Nagrade žirija su zlatna, srebrna i brončana Srdela, a nagrada publike zlatni, srebrni i brončani Adrion. Naš makarski umjetnik Vice Glibota izradio je statue u bronci za potrebe festivala. Osim toga, uvodi se i nagrada za najbolju izvedbu nove skladbe koja će se zvati Otac Petar Perica. Autori novih skladbi također će dobiti tri nagrade, i to zlatnu, srebnu, te brončanu plaketu sa grbom Grada Makarske, a dodijeliti će se i nagrada za najbolji tekst, koja će se zvati plaketa Jure Batinić po našem pokojnom pučkom pjesniku.

– Kako se vidi, željeli smo sve upakirati u jednu izvornu makarsku priču. Od domaćih klapa tu su nam Fjoret, kao prva ženska klapa na festivalu, te klapa Berulia iz Brela. No ove godine, nažalost, nemamo makarskih klapa i to je nešto na čemu se definitivno treba raditi – dodao je Zvonko Gilić.

Inače, stručni žiri ove će godine činiti prof. Ivica Kaleb, Miho Bulić, prof. Ivo Lise, Smiljan Radić te dr. Josip Marinović, dok u žiriju za najbolji tekst sjede Ivica Mijačika, dr. Vojo Malešević i prof Renata Kovačić.

Tijekom vijećanja žirija i brojanja glasova, pred publikom u Apfel Areni nastupit će i dječja klapa Biokovo iz OŠ Stjepana Ivičevića koju vodi prof. Josip Tomasović, nastupit će i Roza Popović na mandolini zajedno sa Stipanom Popovićem, te Ivica Šoda Cotić.

Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 10 eura a mogu se nabaviti na infopultu Apfel Arene i u Turističkom informativnom centru.
O.Franić/foto O.Franić

- Oglas -