Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERAPodgoraOpćina Podgora prvi put u povijesti daje stipendije, načelnica Radić: Slala se...

Općina Podgora prvi put u povijesti daje stipendije, načelnica Radić: Slala se poruka da znanje nije bitno

Na Međunarodni dan mladih je Općina Podgora objavila vijest da uvodi stipendije za učenike i studente. Nevjerojatna je pak činjenica da se ovo radi prvi put u povijesti, i to punih 30 godina od osnutka Općine, a kako bi stipendije mogli podijeliti u novoj akademskoj odnosno školskoj godini te kako bi i stanovnici općine mogli dati svoje prijedloge, na općinskoj su stranici, na eSavjetovanju, objavili Pravilnik o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata sa područja Općine Podgora.

Kako je na svojoj Fb stranici objavila načelnica Petra Radić, cilj stipendiranja je da mladi ljudi postanu stručni, osposobljeni za izazove razvoja i stalnih promjena, kao i za pokretanje istih. Pozvala je sve da doprinesu ovom dokumentu, a posebno studente i učenike.

-Tržište znanja je ionako degradirano, a izostankom stipendija i nebrigom o toj problematici Općina je slala poruku da nije važno ulagati u znanje. Mi smo u našoj kampanji stavili naglasak na znanje i edukaciju, a na području općine imamo jedan povijesni fakt koji govori o tome da su Podgorani ranije uvijek iznimno držali do toga. Naime, poznato je da su Podgorani prije sve što bi zaradili ulagali u školovanje djece, pa zato danas imamo puno uspješnih Podgorana u medicini, umjetnosti, imamo ih u ministarstvima, Hrvatskim cestama i uopće raznim institucijama. Posljednjih godina događa nam se da mladi do 25 godine niti ne rade, rentaju obiteljske apartmane, a znanje je posve degradirano. Želimo to promijeniti koliko možemo. Kvalitetnim školovanjem potičemo ravnopravnost spolova, dostojanstven rad i gospodarski rast, industriju, inovacije, održivost zajednice, odgovornu potrošnju i proizvodnju, snažne institucije, partnerstvo i mentalnu stabilnost kao zaštitu od ovisnosti i nasilja, rekla je Radić.

Pitali smo je li joj poznato da u današnje doba ima još općina na području Hrvatske koji ne daju stipendije, na što je odvratila samo: Ne znam, ali nadam se da smo mi jedini! I da ćemo uskoro biti posljednji s takvom praksom.

Ukupni fond će se odrediti rebalanso, a u pravilniku je vidljivo da su ponuđene standardne kategorije putem kojih mladi mogu ostvariti stipendije (izvrsnost, deficitarni studiji, socijalni status). Deficitarne studije i škole za svaku pojedinu godinu određuje Hrvatski zavod za zapošljavanje, a načelnica Radić ističe kako su jednako važni deficitarni studiji poput medicine i, primjerice, smjerovi poput krovopokrivača ili nekih drugih strukovnih zvanja.

Iznosi stipendija određuju se odlukom načelnice nakon što se završi i usvoji pravilnik, ali bit će na razini ostalih općina ranga Podgore. Javno savjetovanje traje do 10. rujna, a Radić ističe kako joj je posebno važno da se uključe i mladi.
Ivona Ćirak/ foto MD

- Oglas -