Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaMAKARSKAOdržana prva prezentacija rada s terapijskim psom u Makarskoj: krajem godine dolazi...

Održana prva prezentacija rada s terapijskim psom u Makarskoj: krajem godine dolazi labradorica Tira

U petak je dvorani Arte održana prezentacija projekta “Prvi terapijski pas za rad s djecom i djecom s teškoćama u razvoju u Makarskoj”. Široka paleta stručnjaka za rad s terapijskim psima predstavila je mnoge zanimljivosti itekako zainteresiranoj publici, u kojoj su se našli različiti profili edukacijskih i terapijskih profesionalaca, roditelji djece s teškoćama, kao i znatiželjni ljubitelji pasa.

Prezentaciju su otvorili Dragan Vuković, predsjednik Društva za poboljšanje kvalitete života “Mucrum” koje je zaslužno za dovođenje prvog terapijskog psa u Makarsku, i Maida Arslanagić, bivša rukometna reprezentativka Hrvatske, danas magistra logopedije, koja je voditeljica projekta i buduća voditeljica terapijskog psa.

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet predstavila je labradoricu Tiru, koja će krajem ove godine biti spremna za početak rada i tako postati prvi terapijski pas u Makarskoj.

Predavanje iskusnih terapeuta udruge Prijateljska šapa iz Novog Sada najbolje je dočaralo što sve Makarani mogu očekivati kada Tira dođe na svoje „radno mjesto“. Po završetku predavanja uslijedila je panel rasprava u koju se uključila i publika koja je na licu mjesta dobila odgovore na brojna zanimljiva pitanja.Besplatne radionice za najmlađe

„Maštovitost i inovativnost terapeuta najvažniji su alat, a psi su uistinu prilagodljivi i intuitivni te samim time izvrsni pomagači za rad s djecom.“ – naglasio je Svetozar Stevin iz Prijateljske šape. U to su se Makarani uvjerili na najveselijem dijelu ovog dvodnevnog događanja, besplatnim radionicama za djecu. Više od 70 mališana upoznalo se s labradoricama iz Prijateljske šape, Larom i Nanom, te uz njih učilo o pravom pristupu psima, pravilnim načinima ophođenja, poštivanju osobnog prostora i još mnogo toga.

Benefit za zajednicu

-Vjerujem da je nakon ove prezentacije postalo jasno koliko će lokalna zajednica profitirati dolaskom prvog terapijskog psa u Makarsku.“ – rekla je Maida, buduća voditeljica terapijskog psa Tire, koja pod brendom 4Kids provodi brojne sportske i terapijske aktivnosti.

-Kao bivša rukometašica i magistra logopedije u svom radu sam navikla spajati neke naizgled nespojive stvari, a uz Tiru ćemo različite aktivnosti za svu djecu i učinkovite terapije za one kojima treba pomoć pri svladavanju različitih razvojnih izazova podići na još jednu višu razinu.“

Mnogi lokalni akteri su već prepoznali važnost ovog projekta, tako su se uz potporu Grada Makarske na Sajmu mogućnosti, koji se isto održavao ovaj vikend, prikupljale donacije za školovanje Tire, prvog terapijskog psa u Makarskoj. Hrvatski ragbijaški savez i Ragbi klub Makarska rivijera također su podržali ovu priču doniravši za ovu svrhu sav prihod od ulaznica za derbi Hrvatske i Ukrajine.

Troškovi školovanja terapijskog psa su veliki, ali mogućnosti za poticajan rad uz pse su nepresušne i uskoro će u Makarskoj biti svakodnevno dostupne. Iz Društva „Mucrum“ zahvaljuju svim sponzorima koji su već uvidjeli koliki benefit za zajednicu može biti terapijski pas i podsjećaju da je račun za donacije uvijek otvoren te da je i najmanji prilog dobrodošao – priopćili su voditelji projekta.
foto: 4Kids

- Oglas -