Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaSPORTODJECI MEĐUNARODNOG RUKOMETNOG TURNIRA Tina Franković-Međurečan: Za 25. izdanje dignut ćemo ljestvicu...

ODJECI MEĐUNARODNOG RUKOMETNOG TURNIRA Tina Franković-Međurečan: Za 25. izdanje dignut ćemo ljestvicu još više, biti će izazovno ali….

Već po tradiciji, međunarodni rukometni turnir u organizaciji ŽRK Makarska krajem lipnja okupio je veliki broj mladih rukometaša i rukometašica iz svih dijelova “starog kontinenta” te se u nekoliko dana sportskih i zabavnih događanja potvrdio kao najveća sportska manifestacija u našem gradu. Desetak dana nakon što se “slegla prašina” oko turnira sjeli smo porazgovarati s organizatoricom, Tinom Franković Međurečan, koja će kazati kako se još jednom isplatilo uložiti veliki trud.

– Turnir je prošao odlično. Svi sudionici bili su oduševljeni, kako kvalitetom organizacijom samog turnira, tako i našim gradom. S obzirom da je riječ o velikom međunarodnom sportskom događaju, jasno je da logistika za jednu takvu manifestaciju mora biti na vrhunskom nivou. Tu je jako puno detalja koji moraju savršeno funkcionirati da bi turnir zadržao svoju visoku razinu (satnica utakmica, suci, liječničke službe, volonteri). Međutim, u konačnici je najvažnije da su sva djeca sretno stigla svojim kućama, kao i to da nije bilo ozljeda. Također, vrijedi istaknuti i da svi sudionici iz Makarske nose isključivo pozitivne dojmove.

- Oglas -

U Makarskoj je ove godine nastupilo više od 1000 djece (ukupno 68 ekipa) iz sedam zemalja: Hrvatske, BIH, Austrije, Mađarske, Slovenije, Poljske i Norveške. Dječaci i djevojčice natjecale su se u čak četiri uzrasne kategorije (U-10, U-12, U-14 i U-16).

U uglednom društvu našla su se i dva makarska kluba, ŽRK Makarska i RK Kingtrade. Glavna organizatorica turnira Tina Franković-Međurečan iskazala je veliko zadovoljstvo nastupom i rezultatima lokalnih klubova, a posebno je pohvalila rukometaše Kingtrade-a, koji su osvojili treće mjesto u konkurenciji pionira (U-14). Lijepe riječi za svoj ovogodišnji nastup dobile su i naše rukometašice, kojima je sudjelovanje na ovoj smotri bilo jedno veliko iskustvo. Vrijedi spomenuti i djevojčice ŽRK Makarska (rođene 2012.), kojima je ovo bio prvi veliki turnir. Što se tiče ostalih hrvatskih klubova, na makarskom turniru već standardno su nastupili i muški rukometni klub Hrvatski Dragovoljac iz Dugog Rata te ŽRK Udarnik iz Velike Gorice.

Osim natjecateljskog dijela, makarski turnir već tradicionalno ima i onaj zabavni dio. Rukometaše i rukometašice na Kačićevom je trgu čekao bogat glazbeni program, koji je uz same sudionike privukao i ponešto lokalaca i turista. I ovaj zabavni dio je (prem riječima Tine Franković-Međurečan), baš ako i onaj sportski, na mlade sportaše ostavio fantastičan dojam.

Zabavni dio ove manifestacije također ima veliku ulogu u ovom projektu. Naime, jako je važno da se djeca međusobno druže i upoznaju. Iako dolaze iz različitih zemalja, (a samim time govore i različitim jezicima), jezične barijere prevladavaju zabavom i plesom. Na dan otvaranja turnira imali smo priliku vidjeti velike defile sportaša preko makarske rive, a treći dan na Kačićevom je trgu održan izbor za miss i mistera turnira. Na njemu smo mogli vidjeti drugu stranu rukometašica i rukometaša, koji su dresove zamijenili elegantnim izdanjima.

S obzirom da su zbog Covida-19 organizatori bili prisiljeni otkazati turnir, jubilarno 25. izdanje makarski turnir tako će proslaviti 2023. (inače je 25 godina trebalo biti ovoga ljeta).-Jubilarno 25. izdanje turnira je velika stvar i tim povodom pripremamo mnogobrojne novitete. S obzirom da se nalazimo na službenoj listi EHF međunarodnih turnira, planiramo sam turnir dići na još već razinu (i u sportskom i u zabavnom aspektu), što će (s obzirom da smo već sad najveći turnir u ovom dijelu Europe) za nas zasigurno biti veliki izazov – kaže Tina Franković Međurečan.

Dora Srzić / foto FB / video: Makarska televizija

- Oglas -