Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAOd ponedjeljka zatvoren Park prirode Biokovo i Nebeska šetnica - Skywalk

Od ponedjeljka zatvoren Park prirode Biokovo i Nebeska šetnica – Skywalk

Park prirode Biokovo i Nebeska šetnica – Skywalk na Biokovu na predjelu Ravna vlaška, od 1. studenoga bit će službeno zatvoren za posjetitelje tijekom zimskog razdoblja, a ljubitelji planine i spektakularnog pogleda trebat će pričekati tople dane do 1. travnja iduće godine.

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo, Slavo Jakša, rekao je da će prilaz vidikovcu, izgrađenom u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje, biti tehnički zaštićen, a posjetiteljima će biti onemogućen prilaz staklenoj površini. Razlog sigurnosne zaštite te biokovske atrakcije koju je ove godine posjetilo više od 160.000 posjetitelja je sigurnost vidikovca i posjetitelja u zimsko vrijeme.

Nebeska šetnica na Biokovu – Skywalk dio je projekta pod nazivom ,,Novi Adrion – promicanje održivog korištenja PP Biokovo, koji sadrži 12 raznih projektnih elemenata, vrijedan 34 milijuna kuna od čega je 27 milijuna kuna bespovratno dobiveno od EU.

Zatvaranjem Parka prirode Biokovo, naglasio je Jakša, neće biti spuštena rampa na ulaznoj recepciji Parka uz cestu D 512 pa će se do daljnjega moći voziti biokovskom prometnicom prema najvišem vrhu Sveti Jure.

Međutim, najviša cesta u Hrvatskoj duga 23 kilometra, ove zime neće biti čišćena od snijega, nerijetko visokih snježnih nanosa i leda, jer je od početka rujna objekt Odašiljači i veze HRT-a na Svetom Juri bez posade u objektu; naime, potpuno je prešao na automatizirani način rada te je povezan na integralni sustav tehničke zaštite, pa stoga neće biti ni čišćena prometnica kojom bi inače posada dolazila i odlazila s redovite smjene na HRT-ovom odašiljaču.

Javna ustanova Park prirode Biokovo na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma u Srebrnom u Župi dubrovačkoj dobitnik je godišnje nagrade ,,Anton Štifanić,, za izniman doprinos u turizmu 2020. godini, ističu iz PP Biokovo.

Hina/ foto MD

- Oglas -