Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotOD 22. DO 25.LISTOPADA ODRŽAVA SE GRAND GOURMET Peta godina u Makarskoj,...

OD 22. DO 25.LISTOPADA ODRŽAVA SE GRAND GOURMET Peta godina u Makarskoj, prvi put u hotelu Dalmacija Sunny

Peto po redu međunarodno natjecanja konobara, barmena, barista i restorana – Grand Gourmet – održat će se od 22- do 25. listopada 2019. godine, a po prvi u Dalmacija Sunny Hotelu u Makarskoj. Manifestaciju organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija uz podršku Grada Makarske i Turističke zajednice grada Makarske, a niti ove godine neće izostati vrhunske edukacije i eno-gastro prezentacije u okviru Grand Gourmeta, kao i državno prvenstvo Hrvatske za barmene.
Dodajmo, individualno natjecanje sudionika na Grand Gourmetu zamišljeno je kao mogućnost prezentacije znanja, osobnosti i kvalitete konobara, barmena i barista, a kroz timska natjecanja moći ćemo vidjeti zajednički rad kuhara koji pripremaju zadana jela za 4 osobe i konobara koji ih poslužuju žiriju. Svaki dan festivala će u jutarnjem dijelu je posvećen predavanjima, edukacijama i treninzima, a u poslijepodnevnom dijelu natjecanjima i izložbama.

Pod okriljem 5. Grand Gourmeta koji će se održati i konferencija “Suvremene tehnologije – ključ uspješnosti u ugostiteljstvu uz sudjelovanja međunarodnih stručnjaka za primjenu novih tehnologija u ugostiteljskom sektoru. Za tu prigodu iz Francuske dolaze René Van Sevenant, profesor kuharstva, autor i koautor niza kulinarskih udžbenika te Vladimir Vladić, professeur de service et accueil (profesor usluge i prijema gostiju) u državnoj hotelijerskoj školi Lycée “Emilie du Châtelet” u Marne la Vallée kod Pariza. Jedan od predavača je i Austrijanac Mario Hofferer dvostruki svjetski prvak u koktelima, nosilac titule International Barkeeper za 2017./2018. pri International Bartenders Association, kao i petostruki austrijski državni prvak. Riječ je o gastronomskom stručnjaku za restorane, koji godinama profesionalno unaprjeđuje suživot kuhinje i bara biranih lokala o čemu ćemo moći čuti i na Grand Gourmetu. Naširoko je poznato njegovo umijeće iza šanka u prestižnom MH Skills LAB-u, jednoj od najmodernijih laboratorija za koktele u Europi.- Ovo je prilika da sudionici na jednom mjestu upoznaju nove trendove i tehnologije koje olakšavaju poslovanje, povećaju svoju uspješnost, podignu razinu kvalitete, kreiraju nove ponude, racionaliziraju troškove, zadrže djelatnike i zauzmu ili povise željenu poziciju na tržištu. Konferencija će se održati neposredno nakon završetka turističke sezone što je prilika da se zornije rezimiraju rezultati, definiraju smjerovi te planira i pripremi kvalitetnija provedba uspješnog poslovanja za narednu godinu” – poručili su iz ŠKMER-a.Na Grand Gourmet 2019 Hrvatska udruga barmena i ove godine dovodi svoje reprezentativce koji će se boriti za plasmane za odlazak na svjetska prvenstva, a proslavit će i 25 godina postojanja udruge prezentacijama koktela s dalmatinskim aromama. Među barmenima u Makarsku stiže i Dušan Janjatović iz Požege, višestruki prvak Hrvatske u kategoriji Flaire – pravljenju koktela uz žongliranje barskim priborom i bocama. Janjatović je lani osvojio drugo mjesto na World Cocktail Championships u Tallinnu u Estoniji u konkurenciji koktel majstora iz 65 zemalja, a ove godine od 4. do 8. studenog predstavljat će Hrvatsku flaire disciplini na svjetskom prvenstvu u Chengdu u Kini.
R.I./foto SKMER

- Oglas -