Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOOčitovanje županijskog Odbora za zdravstvo na školskoj razini: kao rješenje ponudili novinske...

Očitovanje županijskog Odbora za zdravstvo na školskoj razini: kao rješenje ponudili novinske članke i infantilnu ikonu koja poručuje da – nema pojma

Proteklog smo tjedna dobili očitovanje Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije, s potpisom predsjednika dr.Joška Markića. S obzirom da je ono sažetak očitovanja jedinica lokalne samouprave s područja županije, očekivali smo opsežniji, konkretniji i informativniji dokument koji barem nudi nekakvo rješenje.

Ali na dnu prezentacije koja je na školskoj razini nema konkretnog ponuđenog rješenja: umjesto toga umetnuli su screenshotove naslova! Prvi naslov kaže “Postignut dogovor: Makarska napokon dobiva dom zdravlja, s radom će početi od siječnja iduće godine“.

Drugi naslov čak ne nudi ni rješenje nego se radi o običnoj lamentaciji. “Dramatičan apeljedinog bračkog ginekologa: Nekada smo imali vrhunski dom zdravlja, a sada nam politika nudi medicinske mrvice, sustav je neodrživ”.

Uđete li u samu materiju, ako se kratka powerpoint prezentacija može tako nazvati, dobivate informacije koje već znate, ili čak i nešto manje od toga.

U dijelu gdje se spominju obiteljski liječnici Makarska se ni ne navodi. Možda Grad Makarska nije u svojem očitovanju naveo tu informaciju, ali ako im je nedostajao taj podatak, mogli su lako doznati i dostaviti kompletno očitovanje Ministarstvu zdravstva.

Što se tiče pedijatrije, u izvješću kažu da problema nema. Imamo pravo na dva pedijatrijska tima i dva i imamo. Nema veze što starija pedijatrica ima uvjete za mirovinu, a mlađa u listopadu iduće godine može bez penala napustiti ovaj dom zdravlja i ići u privatnu praksu.

S druge pak strane, Imotski, kao i Sinj, imaju dva pedijatrijska tima, ali im nedostaje još jedan. Trilj je u najgoroj poziciji jer niti nema pedijatra.

Skoro 17 posto pedijatara u županiji ima preko 60 godina, a vrgorački uskoro odlazi u mirovinu. Njih 15 je na specijalizaciji. S područja Makarske nema nikoga.

Ginekologija isto bilježi manjak od sedam specijalista na području županije. Što se Makarske tiče, uopće nije evidentirano stanje. Stanje je, kako nam je poznato, takvo da nemamo drugog ginekologa, a postojeći je već stekao uvjete za mirovinu.

Laboratorijska dijagnostika najslabija je tamo gdje je laboratorij prešao u dom zdravlja. Gdje god je i dalje privatna praksa, situacija je bolja. Privatni koncesionari drže laboratorije u Imotskom, Kaštel Sućurcu, Omišu, Solinu, Sinju, Supetru ili Trogiru, dok su uz Makarsku i Hvar i Vis i Vrgorac pod domom zdravlja.

Pod točkom Hitne pomoći navodi se kako Grad Makarska zajedno sa susjednim općinama daje čak 900 tisuća kuna za sanitetski tim. Za ilustraciju koliko naše područje izdvaja za zdravstvo, najbolje je reći da Trogir daje triput manje, 290 tisuća kuna, također zajedno s okolnim općinama.

Pod stavkom radiologija ističe se da je razina zdravstvene zaštite u opadanju, a problemi muče i Sinj, Vrgorac te Komižu. Za Zagvozd navode kako je nedovoljno dobro organizirana dnevna bolnica te da treba staviti više prostora u funkciju.

Problem su i dežurne ljekarn, osobito noću i vikendima, te na otocima.

Na kraju očitovanja koje su filozofski nazvali “viđenjem” podsjetili su da je u Hrvatskoj za tri godine kraći životni vijek nego u EU, te da imamo najveću smrtnost od raka u EU.

No kako smo naveli, rješenja nema. Ali bili su dovitljivi u odboru.

Kako se nisu mogli sjetiti ničeg drugog osim ubaciti naslove novinskih članaka, stavili su simpatičnu ikonicu s upitnicima iznad glave i pitanjem: Nešto drugo?

S ovakvim rezimeom Odbora za zdravstvo, složenim nakon nedavne tematske sjednice na kojoj se očitovao i Grad Makarska, ne piše nam se dobro.

Ivona Ćirak /foto M.D./screenshot

 

- Oglas -