Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaNOVOSTI NA MATURI Jedinstveni ispiti za matematiku i hrvatski, probna matura za...

NOVOSTI NA MATURI Jedinstveni ispiti za matematiku i hrvatski, probna matura za 3. razred?

Za tri dana istječe rok za prijavu sadašnjih maturanata za probnu državnu maturu koja će biti od 15. ožujka do 15. travnja sljedeće godine. Prilika im je to da doznaju i kakvo je njihovo stvarno znanje. No profesori imaju i ideju: trebalo bi kao na pravoj maturi ispite pisati isti dan da se vidi i realna slika znanja.

Probnu maturu ovogodišnji maturanti očekuju s nestrpljenjem.

- Oglas -

– Naravno da izlazim na probnu maturu jer je to nama učenicima prilika da vidimo kako stojimo s gradivom, kaže maturantica Katarina.

A gradivo će biti iz obveznih predmeta – hrvatskog, matematike i engleskog jezika. Dobro bi bilo da se prijave do ponedjeljka, kažu nam u Nacionalnom centru.

– Kako bi znali koju količinu ispita ćemo tiskati za višu, a koju za osnovnu razinu, objašnjava Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Profesori donose prijedlog

Ispiti su to koji se pišu kako bi učenici doznali koja je razina njihova znanja, ali koje profesori mogu i ne moraju ocijeniti. Pišu ih na redovitom školskom satu.

– Međutim ako to neki nastavnici ne žele učiniti učenici će postići cilj da će se upoznati sa sadržajem i procedurom ispita koji ih čeka u lipnju, dodaje Filipović, donosi HRT.

Profesori ne dvoje da će ocjenjivati, ali imaju prijedlog.

– Da se ta probna matura ne provodi u periodu od 15. ožujka do 15. travnja nego da je u školama isti dan. Inače neće imati nikakvog smisla, procurit će ispiti posebno za one koji zadnji pišu maturu, upozorava Damir Vresk, prof. matematike i informatike X. gimnazija “Ivan Supek”, Zagreb.

Filipović kaže da je dogovor, odnosno usklađivanje, na ravnateljima škola. Novina ima još.

– Osim probnih ispita imat ćemo i ispite za učenike 3 razreda iz hrvatskog i matematike. Razlika je jedino što će biti jedinstveni, dakle neće imati višu i nižu razinu, kaže Filipović.

– Mislim da će mi probna matura pomoći da vidim koje rupe u znanju imam i koje drugi učenici imaju, rekao je Bruno, učenik 3. razreda.

Za dvije godine na maturi će biti još više novosti – primjerice jedinstven ispit iz hrvatskog jezika. A 2024. godine iz matematike – piše HRT.

MD/foto MD

- Oglas -