Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKNjemačka razmatra obavezno testiranje turista povratnika

Njemačka razmatra obavezno testiranje turista povratnika

Njemačka se u ponedjeljak suočava s pritiskom da uvede obavezna testiranja na koronavirus za turiste koji se vraćaju iz rizičnih zemalja, kako bi se spriječilo povećanje broja zaraženih u najvećoj europskoj ekonomiji.

Šef kabineta kancelarke Angele Merkel rekao je da je zabrinut zbog porasta broja zaraženih, no zamolio je za strpljenje dok vlasti ne razjasne je li prisiljavanje kompatibilno s osnovnim ljudskim pravima.

“Mislim da ćemo relativno brzo pronaći rješenje”, rekao je Helge Braun novinarima, dodavši da je nužno reagirati odmah kako bi se pomoglo Njemačkoj da bude spremnija prebroditi krizu na jesen i zimu.

Vlada se u petak dogovorila da će turistima koji se vraćaju iz zemalja koje su proglašene rizičnima – među koje trenutno spadaju SAD, Brazil i Turska – nuditi besplatna testiranja na dobrovoljnoj bazi.

No bavarski premijer Markus Soeder apelirao je na vladu da testiranje bude obavezno, rekavši da bi ljudi koji se vraćaju s odmora mogli izazvati “puno malih Ischgala”, referirajući se na austrijsko skijaško odmaralište koje je bilo izvor prvih njemačkih slučajeva koronavirusa.

“Pripremamo sve, tako da odmah možemo pritisnuti startni gumb kad nam savezna vlada pruži zakonsku osnovu”, rekao je Soeder na konferenciji za novinare.

Njemačka je zabilježila više od 205 tisuća slučajeva i više od 9000 smrti, s time da je broj novih dnevnih slučajeva u petak dosegnuo vrhunac u protekla dva mjeseca.

Soeder je rekao da bi se na listu trebale dodati i određene visokorizične regije unutar europskih zemalja.

Britanija i Norveška uvele su 14-dnevnu karantenu na putnike iz Španjolske nakon porasta slučajeva u Kataloniji i Murciji.

Bavarska će omogućiti dobrovoljne testne centre na tri cestovna granična prijelaza, kao i na željezničkim stanicama u Munchenu i Nurembergu, rekao je Soeder.

Nakon što se koronavirusom zarazilo 147 radnika na farmi povrća u Mammingu u Bavarskoj, Soeder je rekao da država planira povećati inspekcije i da će upeterostručiti kazne za nepoštivanjei higijenskih mjera na 25 tisuća eura.

Bavarska je također naredila obavezne testove za sve sezonske radnike i proširila kapacitete za testiranje zaposlenih u poljoprivredi.
Hina /foto Unsplash

- Oglas -