Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaNEDJELJA Koncert Sare Šimetin i Martina Andrijaševića u katedrali sv.Marka

NEDJELJA Koncert Sare Šimetin i Martina Andrijaševića u katedrali sv.Marka

U nedjelju 15.kolovoza u katedrali sv Marka održat će se koncert Sare Šimetin (gitara) i Martina Andrijaševića (gitara). Početak je u 21 sat.

MARTIN ANDRIJAŠEVIĆ rođen je u 1992. u Makarskoj. Osnovnu glazbenu naobrazbu stekao je u Glazbenoj školi Makarska u klasi prof. Ivanke Prusac i prof. Stipana Popovića. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu gdje je i maturirao u klasi prof. Anđele Jerkunice-Milišić sa odličnim uspjehom. Tijekom glazbenog obrazovanja osvojio je mnoge državne i međunarodne nagrade kao solist i kao član komornih sastava, te nastupio diljem Hrvatske i Europe (Italija, Slovenija, Češka, Njemačka, Španjolska, Luksemburg, Bugarska i Latvija). Nastupao je na raznim TV postajama među kojima treba izdvojiti emisiju “Iznad crte”, obrazovnog programa HTV-a, posvećenu iznimno nadarenim mladim umjetnicima, te emisiju o profesorima “Sjedni, odličan”. Usavršavao se na seminarima kod istaknutih gitarista i pedagoga (Zoran Dukić, Aniello Desiderio, Fabio Zanon, Xhevdet Sahatxhija, Goran Listeš, Darko Karajić, Petrit Çeku). Član je Splitskog gitarističkog kvarteta sa kojim često nastupa. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Maroja Brčića sa odličnim uspjehom. Dobitnik je Rektorove nagrade za iznimne uspjehe tijekom studija. Trenutno radi kao profesor gitare u Glazbenoj školi Makarska.

SARA ŠIMETIN rođena je 1993. godine u Splitu. Klasičnu gitaru počinje svirati s deset godina kada upisuje Glazbenu školu ‘Josip Hatze’ u Splitu. Tijekom svog školovanja sudjelovala je na državnim i međunarodnim natjecanjima, kao solist i kao članica komornih sastava: državno natjecanje komornih sastava, GuitarArt Festival u Beogradu, Omiš Guitar Festival, Daleki akordi. Usavršavala se na mnogim majstorskim radionicama uglednih međunarodnih koncertnih umjetnika: Zoran Dukić, Costas Cotsiolis, Edin Karamazov, Carlo Marchione, Lukasz Kuropaczewski, Aniello Desiderio, Pavel Steidl Maroje i mnogi drugi. Godine 2012. maturirala je s odličnim uspjehom u klasi prof. Anđele Jerkunice-Strukan te iste godine upisuje studij klasične gitare na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Godine 2018. diplomirala je, nakon održanog solističkog recitala u novootvorenoj Galeriji ‘Vasko Lipovac’ na splitskom sveučilišnom kampusu. Članica je gitarskog dua sa Martinom Andrijaševićem te dua sa violinisticom Tenom Vujnović a surađivala je i sa splitskim mandolinskim orkestrom Sanctus Domnio. Od 2018. godine radi kao profesorica gitare u Glazbenoj školi Josip Hatze.
M.D.

- Oglas -