Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKANakon dvije godine napokon poznato koje boje mogu biti tende i suncobrani:...

Nakon dvije godine napokon poznato koje boje mogu biti tende i suncobrani: natural ili oyster

Nakon dvije godine napokon je propisana boja i izgled urbane opreme u staroj gradskoj jezgri. Naime, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća grada Makarske vijećnici će usvajati Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno povijesne cjeline grada Makarske. Njome se produljuje rok za uklanjanje klima uređaja s pročelja te za zamjenu plastičnih i aluminijskih otvora prirodnim materijalima. Naime, po donošenju odluke ideja je bila da se do kraja 2024. godine riješi i to pitanje, no novi je rok kraj 2025. godine.

Drugo, briše se obveza donošenja dizajnerskog rješenja koje je 2022. godine najavila sama vlast. U više smo navrata pokušali doznati dokle se došlo s rješenjem, a na posljednji upit nije nam niti odgovoreno. Zadnji najavljeni rok za izradu dizajnerskog rješenja bio je listopad 2023. godine, što nam je svojedobno kazao sam arhitekt Marko Murtić, koji radi na projektu uređenja rive. Naposljetku su se dosjetili jednostavno dopuniti odluku tekstualnim opisima.

U odluci je tako konačno definirana boja tendi, suncobrana i ostale urbane opreme, no većina će se morati poslužiti Googleom kako bi doznala o kakvim se nijansama radi. Kako stoji u odluci, sve tende trebaju biti jednobojne (boja natural ili oyster), bez isticanja natpisa sponzora i reklama, osim natpisa poslovnog subjekta, koji se može isticati samo na donjem dijelu tende – zavjesicama, koje su visine do maksimalno 20 cm. Ista je boja suncobrana koji se navečer moraju zatvarati, a u slučaju “kiše, rose ili tuče” mogu ostati otvoreni. Nije jasno misli li se pod navečer 18 ili 21 sat.

Briše se obveza donošenja dizajnerskog rješenja te se kao poželje boje navode – natural i oyster. Reklame se u načelu, po odluci, postavljaju na vanjskim dijelovima građevine, plošno, na pročeljima zgrada okrenutim na javnu površinu i dozvoljeno je postavljanje samo jedne reklame po poslovnom subjektu. Propisani su i materijali za reklame, a to su metal (boje metala, antracit ili crne) te staklo i pleksiglas (prozirni, ne u boji). Boja natpisa na staklu i pleksiglasu može biti antracit ili crna.

Detaljno je propisan i izgled stolica. Ne smiju imati zatvorene bočne stranice i ne smiju biti od pliša i baršuna. Klupe su dozvoljene samo konobama i samo ako se ne nalaze na rivi ili na trgovima. Nema ni lounge setova i ljuljački.

Zabranjeni su pokretni šankovi maksimalnih dimenzija, dopunska rasvjetna tijela, vanjski roštilji i kamini te fiksne nadstrešnice nad ulazima i izlozima.

Ivona Ćirak /foto MD

- Oglas -