Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNakon 22 godine objavljen drugi broj periodike Tučepski libar, a treći najavljuju...

Nakon 22 godine objavljen drugi broj periodike Tučepski libar, a treći najavljuju već za lipanj

Više od 20 godina nakon pokretanja projekta i objave prvog dijela, Tučepljani su danas u mjesnoj lučici dočekali svečano predstavljanje drugog broja periodike Tučepski libar.

Raspoređen na 176 strana teksta i fotografija, Tučepski libar II donosi daljnja istraživanja povijesti, kulturnog nasljeđa te sadašnjosti ovog mjesta, kroz radove brojnih suradnika i devet tematskih odrednica – Školstvo u Tučepima, Tučepi u krilu parka prirode Biokovo, Tragovi kulturne baštine, Bogatstvo tradicije kulturnog i društvenog života, Sportska i dobrovoljna društva, Tučepljani po svijetu i ostale zanimljivosti te Tučepske i ine poete o Tučepima, dok je kao poseban prilog dodana i Legenda o siru, slikovnica autora Tomislava Mravičića. Izdavači su Općina i Turistička zajednica Tučepi.

-Općina rado prati kulturna događanja u Tučepima, od festivala KKUTz, večeri u Kus Njega, izdavanje knjiga i svega drugog, uvijek smo za kulturu i stvaranje i uvijek ćemo biti podrška. Pogotovo kada se prati povijest Tučepi, koja je ovdje prikazana, kako bi znali tko smo i što smo, odakle dolazimo ali i da se nekako odredimo prema tome kamo idemo – govori načelnik Općine Tučepi Ante Čobrnić.

-Ova periodika je pokrenuta još 1999.uz tadašnjeg načelnika Vladimira Bušelića te urednicu Ljubicu Mihaljević Falak. U međuvremenu je bilo nekakvih pokušaja, međutim u pitanju je posao koji traži mnogo energije i znanja, kao i poznavanja materije. Moja je majka Tučepka, a kako sam ionako zainteresirana za čitavo područje Podbiokovlja i Zabiokovlja rado sam se uhvatila projekta. Uz suradnju i uredništvo ljudi koji su bili oko mene nije bilo problem napraviti nešto čime ćemo biti zadovoljni- kazala nam je urednica Tučepskog libra Vedrana Vela Puharić.

Uz nju, ekipu uredništva drugog broja Tučepskog libra činili su Ljubica Mihaljević Falak, Ružana Kovač, Vjekoslav Šimić, Vedrana Spajić-Vrkaš, Tatijana Gareljić, Ante i Meri Čović, Vinka Visković, Šimun i Ivka Bušelić, Ženja i Vlado Ševelj, Tomislav Mravičić te Ivo Luka Puharić.

Zanimljivo, mada su od “jedinice” do “dvojke” prošle 22 godine, treći broj Tučepskog libra stiže jako brzo. Kako je najavljeno, biti će to već ove godine na Sv.Antu, odnosno na Dan Općine Tučepi 13.lipnja. Otiskano je ukupno 800 komada periodike koja se danas mogla nabaviti na mjestu događaja uz prigodnu donaciju.

Tekst i foto: O.Franić

 

- Oglas -