Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotNAJLJEPŠE VIZURE JADRANA S VIA ADRIATICE Pogledajte svijet s vrha Biokova

NAJLJEPŠE VIZURE JADRANA S VIA ADRIATICE Pogledajte svijet s vrha Biokova

– Iako sam već nekoliko puta prošao njegovim primorskim podnožjem, kao i njegovim zaleđem, tek sam nedavno, za potrebe snimanja GPS-tragova i foto-materijala, samo zagrebao površinu njegove neizrecive ljepote i divlje romantike. Kad ga promatram s obale, jedan me osjećaj ispuni više od ostalih: strahopoštovanje. Podatak da se na području Biokova oko 40 osoba vode kao nestale dovoljno govori o potencijalnim opasnostima za sve one koji ga podcijene. A gledajući s mora njegove stjenovite litice, lako je pogrešno procijeniti njihovu visinu i slojevitost, što ga čini možda i najvećim zavodnikom od svih naših planina. Ovaj sam put, osim staza njegova obalnog podnožja, upoznao i dio Biokova oko vrha Vošac i odmah se zaljubio u taj djelić raja – piše Josip Antić za Morski.hr.

Naime, Via Adriatica, sve popularniji planinarski put od Istre do Prevelake osobit je i po tome što  nudi spektakularne poglede na more. Srećko Vukov, njen idejni začetnik i zagovornik, odabrao je sedam vizura susreta mora i gora, koje ovoga proljeća i sami možete doživjeti uživo. Srećko Vukov, inače Zlarinjanin podrijetlom, Zagrepčanin adresom, a srcem čovjek planina, upravo se vratio s Velebita, po čijim je južnim stranama s ekipom istomišljenika krčio puteve kroz divljinu kojom desetljećima nije korčila judska noga, a i tad je to činila rijetko. Uspješno su povezali špilju Vranjaču s Vilinskim kukovima, jamom Mamet i Tulovim gredamai tako redefinirali pojam Velebitskog planinarskog puta (VPP) koji trenutno završava u NP Paklenica. Dosad je taj dio južnog Velebita bio nepoznat planinarima.

Srećko je je idejni utemeljitelj, glavni operativac i dobri duh Via Adriatice, dugometražnog turističko planinarskog puta kroz prirodne znamenitosti i kulturno povijesnu baštinu najvećim dijelom uzmorske Hrvatske.Staza je duga je 1100 km i proteže se od istarskog poluotoka Kamenjaka do polutoka Prevake, najjužnije kopnene točke RH. Ukupne je visinske razlike 41000 metara a prolazi kroz 3 nacionalna parka, 3 parka prirode, 1 strogi rezervat, 6 zaštićenih krajobraza, 3 posebna rezervata i cijeli niz ostalih zaštićenih dijelova prirode i kroz kulturna dobra RH. VA dotiče čak 12 rijeka, nekoliko jezera i speleoloških objekata, a Srećko je i uvjeren kako će kroz par godina nositi epitet jedne od najljepših dugometražnih staza u svijetu. Podijeljena je na 13 dionica radi lakšeg planiranja hodnje i logistike. Svaka dionica počinje i završava na nekoj prometnici koja siječe stazu.

–Glavni adut VA je raskošna i raznovrsna priroda, brojni lokaliteti kulturno-povijesne baštine, no s vremenom se pokazalo da su njena najveća vrijednost ljudi: oni koji pomažu hodačima (trail angeli), onj koji su pomagali nama dok smo odlazili na teren i snimali GPS tragove i foto materijal, i svi oni koji na bilo koji način podržavaju ovu pozitivnu priču i na bilo koji način doprinose njenom razvoju – kaže Srećko ističući kako je upravo u trenutku dok ovo čitate stazu u cijelosti prohodava Tatjana Šavorić, oduševljajavjući svojim pothvatom pratitelje na društvenim mrežama.

Do sada je stazu u komadu prehodalo četvero ljudi (Pia Peršič, Andrej Martinčič, Zlatko Mihocek-Torpedo i Mario Carek) a, ističe Srećko, zabilježeno je 20-ak section-hikera, hodača koji su prehodali barem jednu dionicu VA. U najavi su još neki thru-hiker za ovu godinu, a njih će popout Tatjane biti zanimljivo pratiti na VA Facebook stranici i u FB grupi “Via Adriatica – hiker’s corner“.

Više pročitajte OVDJE.
M.D. / foto Srećko Vukov/Morski.hr

- Oglas -