Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaNa 100. večer kKutz-a nagrađivana predstava "Žaba" i predstavljanje "Pjesmarija Makarskog primorja"

Na 100. večer kKutz-a nagrađivana predstava “Žaba” i predstavljanje “Pjesmarija Makarskog primorja”

Jubilarna, ni manje ni više nego stota večer ka Kulture u tučepskim zaseocima, održat će se večeras u zaseoku Šimići s početkom u 20.30 sati, a glavna poslastica večeri je nagrađivana predstava “Žaba” splitskog HNK.

– Žaba Dubravka Mihanovića jedan je od rijetkih suvremenih tekstova koji vremenom ne gubi na svojoj aktualnosti već je i duboko usložnjava. Govoreći prvenstveno o ratnim i postratnim traumama u doba izvrnutih vrijednosti gdje rat poprima mitsko mjesto razdora, Žaba razotkriva sve demone i traume koji su duboko i oštro upisani u sva lica ovog komada.
Trojica prijatelja u brijačnici tom mitskom mjestu muškosti otvorit će svoje razlomljene duše u vremenu Badnje večeri. Vrijeme je to kada se okupljaju obitelji i prijatelji i barem na trenutak pokušava se zaboraviti okrutna stvarnost, navodi se u najavi ovog kazališnog komada.

Redateljica je Aida Bukvić, a u predstavi glume Trpimir Jurkić, Elvis Bošnjak, Goran Marković i Donat Zeko.

Predstavi će prethoditi poetsko predjelo za koje je zadužena Nera Karolina Barbarić s “Pjesmarijem Makarskog primorja”, zbornikom suvremenih autora poezije podbiokovskoga kraja koji je sastavila i uredila. Zbornik obuhvaća razdoblje poetskoga djelovanja u
podbiokovskome kraju u posljednjih dvadesetak godina. U Pjesmarij su uvršteni pjesnici čije se poetsko djelovanje određuje prema estetskoj i javnoj prepoznatljivosti pjesnika, odnosno je li autor posvećen poeziji, pa ovaj zbornik tako donosi autore moderne poezije, ali i poetska imena za koje je sastavljačica ocijenila da su svojevrsni nastavljači narodske poezije i da su njihova ostvarenja komplementarna s duhom toga kraja.

Izbjegla je nametnuti stroge poetske norme, pa je u knjizi zastupljeno 30 novijih autora, po standardnim estetskim kriterijima manje ili više uspješnih u stvaralaštvu. Stoga se ovaj zbornik može smatrati više ontologijom podbiokovskoga književnoga i umjetničkog duha nego književnom antologijom. Ujedno, ova je knjiga stanoviti odgovor na stanje stvari u književnosti Makarskoga primorja, koje je u prošlosti dalo više od 20 istaknutih autora,
važnih za ovaj kraj, ali i za cjelokupnu hrvatsku književnu baštinu.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -