Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaMUP nabavlja nove helikoptere s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i...

MUP nabavlja nove helikoptere s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i spašavanje

U ime Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović potpisao je u srpnju 2022. godine ugovor s američkom tvrtkom Bell Textron Inc., za nabavu dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i spašavanje.

Na taj način je upravo MUP RH, temeljem provedenog postupka javne nabave, nabavio prve Subaru Bell 412EPX u čitavoj Europi s vrijednosti ugovora od 36.294.975,00 EUR s PDV-om.

Helikopteri će biti u floti Ministarstva unutarnjih poslova, a koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova.

Riječ je o trenutno najmodernijoj verziji Bell 412 platforme, čije su glavne pogodnosti poboljšana izdržljivost u smislu povećanja maksimalne kilaže i količine tereta, kao i povećanja tzv. izlaznog momenta za više od 10 posto pri brzinama od 60 čvorova.

Navedene nadogradnje znače veću brzinu i učinkovitost pri obavljanju složenih akcija spašavanja i/ili medicinskog zbrinjavanja, što u konačnici bitno utječe i na pravovremenost, odnosno efikasnost ukupne reakcije sustava u kriznim situacijama.

Sredstva za nabavu su, preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, osigurana kroz fondove Europske unije, konkretno temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sklopu projekta „Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite“.

Vrijednost projekta iznosi 273.294.117,65 kuna s PDV-om, od čega je 85% bespovratnih sredstava, odnosno 232.300.000,00 kuna s PDV-om.

Rok isporuke naručenih helikoptera je 15 mjeseci od potpisivanja ugovora – priopćio je MUP.
MD/ foto MUP

- Oglas -