Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaMletačka česma se restaurira nakon tri desetljeća nemara

Mletačka česma se restaurira nakon tri desetljeća nemara

Mletačka česma s Kačićevog trga napokon je dočekala restauraciju. Naime, prema sjećanju Marinka Tomasovića, ravnatelja Gradskog muzeja Makarska, posljednji put je temeljito obnovljena prije 30-ak godina, a da je bila u iznimno lošem stanju, potvrdili su nam i restauratori na terenu.

Stručnjaci iz tvrtke Kvinar, inače specijalizirane za konzervatorsko-restauratorske radove, s uređenjem ovog vrijednog kulturnog spomenika počeli su danas i po njihovoj će im procjeni biti dovoljno 5-6 dana, dakako ukoliko ih pusti vrijeme.

Radi se o promjeni puknutih kamenja, dotrajalih rekonstrukcija  te promjeni fuga, a česma će se detaljno oprati i u cijelosti zaštititi od daljnjeg propadanja. Zahvat je to koji će je zacijelo uljepšati i vratiti sjaj, no i produljiti joj život.

Kako česma još od 1989. nije taknuta od ruke restauratora, pod je propao, a kamenac zapravo predstavlja najveći problem. Činjenica je da je česma stalno izložena suncu i soli zbog čega će biti izvedena i desalinizacija, a zanimljivo je da se rade istraživanja na temelju kojih se točno utvrde najkritičnije točke.

Kolika je vrijednost ovog projekta obnove kulturnog spomenika i još neke detalje pokušali smo doznati iz Grada koji je, kako su nam rekli konzervatori u Splitu, investitor. I gradonačelnik Zoran Paunović i zamjenica Antonia Radić Brkan ostali su nam, naime, nedostupni. Konzervatori su nam rekli kako ne znaju te detalje te kako su jedino dali suglasnost za obnovu i licenciranu firmu.

Inače, Mletačka česma spomenik je kulture iz 1755.godine koji sadrži najstariji grb Makarske te grb providura Balbija. U nacionalne je medije dospjela prije pet godina kada je ondašnja vlast na čelu s Tonćijem Bilićem odlučila pretvoriti u daščaru povodom adventskog uređenja Kačićeva trga. Konzervatori su tad naložili uklanjanje dasaka sa spomenika kulture.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

- Oglas -