Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMinistarstvo mora, prometa i infrastrukture predstavilo aktivnosti u sklopu projekta INTESA

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture predstavilo aktivnosti u sklopu projekta INTESA

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održan je 2. ožujka 2022. on-line sastanak, na kojem su dionicima pomorskog pothvata, većim djelom sa splitskog područja, predstavljene aktivnosti Ministarstva u sklopu projekta INTESA – Improving Maritime Transport Efficiency and Safety in Adriatic.

Tako je, između ostalog, naglas bio na opisu pilot aktivnosti dogradnje hrvatskog jedinstvenog sučelja za formalnosti u pomorskom prometu, kojom se omogućila dvosmjerna razmjena informacija s lučkim IT sustavima, s posebnim fokusom na nacionalni lučki informacijski sustav – nPCS.

Također je predstavljen opis budućih radnji, s obzirom na omogućavanje razmjene i distribucije sigurnosnih pomorskih informacija MSI, dok su u kratkim crtama prezentirane i aktivnosti ostalih hrvatskih i talijanskih projektnih partnera.

INTESA projektom, čija je ukupna vrijednost 2.896.480,00 eura, od čega 85% sufinancira Europska unija, biti će uspostavljena mreža između nacionalnih pomorskih administracija Hrvatske i Italije te najvažnijih lučkih uprava na Jadranskom moru. Cilj ovog projekta je usklađivanje i optimizacija procedura čitavog procesa pomorskog prometa, u svrhu učinkovitijeg i sigurnijeg lučkog i pomorskog prometnog sustava.

Sam projekt je započeo 1. siječnja 2019., a završiti će 30. lipnja 2022., i u tom razdoblju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na raspolaganju ima 265.020,00 eura, od čega je 39.753,00 eura iz državnog proračuna.

Uz djelatnike Ministarstva sastanku su nazočili predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskog hidrografskog instituta, Pomorskog fakulteta Split, tvrtke Plovput te Lučkih uprava Split i Ploče.
MD/foto FaH

- Oglas -