Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMerkur 5 i Industromontaža na čekanju s adaptacijom; gradonačelnik čeka završetak kulturne...

Merkur 5 i Industromontaža na čekanju s adaptacijom; gradonačelnik čeka završetak kulturne strategije

Makarani su se već navikli na činjenicu da nemaju adekvatan prostor u kojemu se mogu održavati radionice, tečajevi, predstave, konferencije, sastanci i probe raznih udruga itd. Ukratko, kulturna infrastruktura je na razini kakvog zabiokovskog sela; imamo sportsku dvoranu s čudnim i nejasnim režimom korištenja, imamo dvoranu Arte koja je pod Glazbenom školom, i imamo prostor kod Vatrogasnog doma gdje se trenutačno održavaju predavanja na studiju hotelijerstva i gastronomije.

Tečaj latino plesa koji trenutno organizira Briljantin, a koji se ne može održavati u prostoru OŠ oca Petra Perice zbog epidemioloških mjera, preseljen je u Merkur 5 koji nipošto nije prikladan prostor, iako su se organizatori bez sumnje potrudili ugrijati ga i pripremiti za tečaj. Takvih je primjera koliko hoćete, a već godinama slušamo istu priču.

Podsjetimo kako je Tonći Bilić u svojem mandatu najavljivao uređenje Merkura 5, sastajalo se s predstavnicima udruga, predstavilo projekt, i na koncu od svega nije bilo ništa. Od tada je prošlo skoro cijelo desetljeće u kojemu se makarski kulturnjaci, kreativci i gosti krpaju kako znaju i umiju.

Potom je Jure Brkan lani, prilikom donošenja proračuna, kazao kako će se ići na ishođenje dokumentacija za adaptaciju Merkura u 2021.godini. Također je rekao kako da je Grad napokon pravno došao u status da ga nitko ne može osporiti ni uzeti Merkur, te da će se centar projektirati u 2021.godini. No došli su izbori, promjena vlasti, a Merkur je i dalje prazni kapital.

Grad Makarska je za 2022.godinu, istina, predvidio sredstva za adaptaciju Merkura 5 i Industromontaže koju je RH Gradu ustupila na korištenjaetočnije, 250 tisuća za Merkur i pola milijuna kuna za potonji objekt u centru grada. Međutim, oba su projekta i dalje na čekanju…

– Imamo to u planu, ali najprije želimo završiti kulturnu strategiju temeljem koje ćemo odrediti kako ćemo koristiti te nekretnine i koji su sljedeći koraci. Također, naš Odjel za imovinu grada radi na fondu gradskih nekretnina i oba ta procesa rade se s ciljem dobivanja jasnijih smjernica o tome s čim se raspolaže i drugo, koji će prostor kome ići i za koju namjenu. Nije nam u cilju brzati s ičim i raditi bez strategije i plana, kazao je Paunović.

Na pitanje kad bi strategija mogla biti gotova, nakon čega bi se moglo ići na idejno rješenje i ostale korake poput javne nabave, kazao je da očekuju finiš do lipnja. S obzirom na sezonu, nije za očekivati kako će se išta konkretnije započeti prije iduće godine, iz čega proizlazi da bi se predviđena sredstva mogla samo prebaciti rebalansom za 2023.godinu.

I dok su ovi objekti navedeni kao nekakvo provizorno rješenje koje bi se moglo riješiti u hodu, no opet će se vjerojatno protegnuti u drugu polovicu mandata, Kulturni centar je projekt koji ova vlast ističe kao jedan od dva projekta u posebnom fokusu. No i on je u gradskom budžetu predviđen tek za 2024.godinu.

Stav ove vlasti koji su u više navrata komunicirali je da rade sistematično te da ne žele raditi neke stvari navrat-nanos. Skloni su izradi analiza, strategija te angažiranju vanjskih stručnjaka, no činjenica je isto tako da će za tri i pol mjeseca iza nas ipak biti prva godina mandata.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -