Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaMOZAIKMedicinske sestre u Londonu obilježile 200 godina od rođenja Florence Nightingale

Medicinske sestre u Londonu obilježile 200 godina od rođenja Florence Nightingale

Medicinske sestre u središtu Londona divile su se u ponedjeljak navečer golemoj projekciji Florence Nightingale na bolnicama Guys i St.Thomas, u povodu 200 godišnjice rođenja te utemeljiteljice modernog sestrinstva.

Taj će se spektakl ponoviti u utorak navečer kako bi se na Međunarodni dan sestrinstva odala počast svima koji rade u zdravstvenom sustavu.

Nightingale je postala slavna kada je 1854. s manjom skupinom sestara otputovala u današnji Istanbul kako bi liječila britanske vojnike ranjene u Krimskom ratu u kojem su se britanske, francuske i osmanske snage borile protiv Ruskog carstva.

U pretrpanim bolnicama vidjela je kako tisuće vojnika više umiru od zaraznih bolesti nego od rana, pa ju je to navelo da poboljša uvjete.

Cijeloga je života isticala važnost higijene i čistoće te je savjetovala pranje ruku radi suzbijanja zaraza. To je jedna od osnovnih mjera i protiv širenja aktualne pandemije novog koronavirusa.

“Nevjerojatno je da je prije 200 godina zapravo govorila ‘perite ruke’ i da je to i danas tako aktualno”, rekla je sestra Janet Carroll.

Nightingale je također bila pionir javnog zdravstva, prikupljajući statističke podatke kako bi dokazala važnost čistoće, sanitacije i primjerenih medicinskih ustanova.

Umrla je 1910. u dobi od 90 godina, do samog kraja radeći i pišući o svom pozivu.

Hina / ilustracija Pixabay

- Oglas -