Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMarinovićev "Lumina turizam", nakon cjelogodišnjeg cirkusa, dobio koncesiju za "Deep", plažu i...

Marinovićev “Lumina turizam”, nakon cjelogodišnjeg cirkusa, dobio koncesiju za “Deep”, plažu i štekat

Nakon cjelogodišnje stanke “cirkus” s dodjelom koncesija na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja špilje Osejava, te plaže i štekata izgleda da se privodi kraju. To znači da će, nakon što je prošle godine “Deep” radio bez koncesije, plaćajući Carinskoj upravi umjesto Županiji, od ovog ljeta raditi legalno. Splitsko-dalmatinska županija od toga će ubirati 120 tisuća eura plus promjenjivi dio 12 posto od prihoda, i to od “Lumine turizam”, firme u vlasništvu Helene Galić, kćeri Roberta Marinovića. Marinović je 20 godina bio u partnerskom odnosu s Antonijem Puharićem te su zajedno i dvaput dobivali koncesiju s “Luminom turizam” na rok od deset godina.

Prošle su se godine njihovi putovi razišli, no aspiracije prema kultnom klubu i pripadajućoj koncesiji na plaži nisu prestale. Na natječaj su se javile obje strane, Marinović s “Luminom” a Puharić s “More&gušti”. Ponuda potonjeg ocijenjena je neurednom zbog nekog izvatka, dok je Marinovićeva prošla dalje, zajedno s “Phantom barom” i “Zanzibarom”, da bi naposljetku u finalu ostala “Lumina turizam”.

Cirkus koji prati ovaj natječaj, unatoč ažurnosti resornog odjela Matee Dorčić, može se pripisati čistoj politici. Naime, u prosincu je odluka o dodjeli koncesije “Lumini” naprasno skinuta s dnevnog reda. U travnju pak nije bila u dnevnom redu, ali je ovaj put – naknadno ubačena. U periodu od nekoliko mjeseci između ovih dviju skupština cijeli se postupak odugovlačio, povjerenstvo je zasjedalo nekoliko puta, rokovi ponude su isticali pa se morali produljiti i tako unedogled. Sve do ulaska u još jednu turističku sezonu, i to bez ijednog jedinog objašnjenja od strane predlagatelja – Županije. Da je politika glavni kreator cirkusa kazat će i županijski vijećnik Matejas Jozipović.

– Pitao sam i na posljednjoj sjednici neke vijećnike hoće li sad napokon proći odluka. Jer neki su prošlog puta u istom danu, zamislite, dva puta glasali – drugačije. Na odboru su odluku podržali, a kasnije na županijskoj skupštini bili su protiv. Sad su opet glasali “za”. Pročelnica je lijepo objasnila zašto je dobro okončati taj postupak i jer, na kraju krajeva, uskoro kreće i sezona. Tako da je odluka napokon usvojena.

Osim toga, ukinuti su i minimalno tehnički uvjeti tako da će se sada sve to morati osigurati i raditi potpuno legalno. Važno je da klub radi zbog turizma, a riječ je i o priličnoj cifri koja će ići u županijsku kasu, rekao nam je Jozipović.

U obrazloženju odluke povjerenstva navodi se kako koncesija ponuditelja odgovara posebnim propisima i gospodarskom značaju pomorskog dobra te kako je u skladu s gospodarskom strategijom i politikom gospodarskog razvitka RH i Županije. Tvrde kako neće omesti korištenje susjednog pomorskog dobra te da se sadržajno uklapa u koncept razvoja grada Makarske.

Inače, “Deep” radi i kao kafić i kao noćni klub, a kad će otvoriti svoja vrata, očito ovisi o okončanju postupka i ishođenju minimalno tehničkih uvjeta.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -