Nedjelja, 21 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotMakarski treneri na edukaciji u SAD-u: 'Amerikanci su nam pokazali koliko je...

Makarski treneri na edukaciji u SAD-u: ‘Amerikanci su nam pokazali koliko je sport prilagodljiv sposobnostima i mogućnostima svakog pojedinca’

Maida Arslanagić i Dragan Vuković, oboje bivši rukometaši, a danas istaknuti sportski djelatnici, podijelili su svoje dojmove o nedavnom dvotjednom programu boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojem je njihov tim imao privilegiju sudjelovati kao dio inicijative Sports Visitor američke vlade.

Olimpijski i Paraolimpijski centar u Colorado Springsu bio im je dom na prvom dijelu putovanja. Trenirali su i slušali predavanja u dvoranama u kojima se za najveća natjecanja pripremaju tisuće vrhunskih sportaša. Drugi tjedan su boravili u sunčanoj Kaliforniji, te su posjetili još jedan veliki Olimpijski i Paraolimpijski centar, Centar za obuku elitnih sportaša Chula Vista.

Imali su priliku vidjeti i na kojoj razini je sveučilišna sportska infrastruktura, ali i na koji način u sport ulažu različite lokalne zajednice i udruženja.

S Maidom i Draganom otputovali su stručni suradnici HandbALL IN programa Maja Hećimović, koja je skupa s Maidom razvila ovaj program i radila na njegovoj verifikaciji, te Nikola Foretić, doktor znanosti s Kineziološkog fakulteta u Splitu, koji svoj doprinos osim u praktičnom djelu daje kroz znanstveni i istraživački dio koji pomaže unaprjeđenju samog programa.

,,Imati ovakve stručnjake u svom timu, i to na potpuno volonterskoj bazi, ono je što naš prilagođeni sportski program ističe i gura naprijed, a ovo zajedničko iskustvo u SAD-u bilo je nevjerojatno obogaćujuće za nas kao tim i naše daljnje planove, kaže Maida.

Upravo je volontiranje bilo i jedna od tema njihove edukacije u San Diegu. Vrlo je rasprostranjeno u SAD-u i ljudi rado pomažu drugima u svojoj zajednici pa su se i naši treneri pridružili lokalnom volonterskom centru u njihovim aktivnostima.

Različite aktivnosti ovog programa pružile su im dublji uvid u američki pristupu razvoju sporta, osobito adaptivnog sporta.

“Posebno smo inspirirani primjerima inkluzivnosti i poticanja osoba s invaliditetom na bavljenje sportom koje smo vidjeli tijekom posjeta. To je nešto čemu i inače težimo u svom radu, a što je definitivno potrebno podići na višu razinu u Hrvatskoj, kako bismo osigurali da svi imaju priliku sudjelovati u sportu “, dodaje Dragan Vuković.

Kako bi stvari sagledali i iz perspektive korisnika, zaigrali su košarku u kolicima i sjedeću odbojku, a prisustvovali su i treningu adaptivnog surfanja. Iskustvo koje su im prenijeli američki treneri i drugi sportski stručnjaci obuhvatili su teme sportske medicine, psihologije i mentalnog zdravlja, ali i praktičnih organizacijskih vještina poput koordinacije sportskih događaja i razvoja te implementacije akcijskog plana rada.

Nakon ispunjenog dnevnog rasporeda, zasluženo su nagrađeni odlaskom na NBA utakmicu LA Clippersa i Minnesota Timberwolvesa, a kako je u u vrijeme njihova boravka održan jedan od najvećih sportskih događaja u SAD-u, 58. Super Bowl, na ulicama San Diega doživjeli su i američku zaluđenost ovim događajem.

Program je nakon puna dva tjedna zaključen svečanom dodjelom certifikata, a naši treneri su puni novih ideja i entuzijazma poletjeli natrag svojim korisnicima, koji će kroz njihovo djelovanje najbolje osjetiti sve benefite ovog američkog iskustva.
foto: privatni album

- Oglas -