Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMAKARSKI JADRAN Mitin izbor glazbe nije bio slučajan: evo koja životna priča...

MAKARSKI JADRAN Mitin izbor glazbe nije bio slučajan: evo koja životna priča kapetana veže uz Boney M

“Makarski Jadran” uplovljava u luku, a kapetan Mito Mravičić, u kasnim poslijepodnevnim satima lipanjske nedjelje, ispija kavu kod “Osejave”. Glazba je Mitina, no sa zvučnika ne odzvanja standardna “YMCA” od Village people, melodija pouzdana u tu uru baš kao i crkveno zvono. Razlog zašto Mito pije kavu dok njegov brod uplovljava u porat vam je sigurno jasan, kao što vam je poznato zašto je itinerar ponešto promijenjen.

No ako ne znate, evo objašnjenja. Mito Mravičić je u penziji i gušta u svojoj nedjeljnoj kavici, promatrajući scenu ovog ljeta iz jednog drugog kuta – kavane. A novi je kapetan Nikola Šiljeg, koji je zajedno s brodom preuzeo i posadu.

– Uzeo je skoro sve moje ljude, pobjedničku momčad. Ostavija san im i CD-e, objašnjava nam Mito dodajući kako je mladi kapetan dosta investirao u brod.

On mu je savjetovao da sačeka i vidi kakva će biti sezona.

– Reka san mu, važno je uredit mašinu. A drugo, orijentiraj se prema situaciji, ako imaš para, uređivaj…I zbilja ga je sredija. Uložija je u pod, zada sredija krmu, mi krmu nismo mogli sredit jer san nakon sezone iša na ribarenje i mora san ga onako ostavit. Ja ne mogu pjeskarit, jer kad san na otvorenom moru, more uništi. Mladić je mojega zanata i neće tu bit problema, kaže nam Mito.

Primjećujemo da je izbor glazbe za uplovljavanje drugačiji.

– Ja san mu reka, kad ulaziš u luku, to mora bit muzika koju zna cili svit. Ja san uvik pušta Boney M., to je muzika koju svi znaju. Ima i jedna priča o tome. Kad sam živija i radija u Njemačkoj, onda san radio u jednom objektu, bila je pored restorana jedna velika hala koja je mogla primiti tri do četiri tisuće ljudi. Boney M. je tu doša da se tu priprema za turneje. Mogu van kazat, u tih misec dana, oni su dolazili u 7 ujutro i odlazili navečer u 1, 2 at. Njihov menadžer je po hiljadu puta vika “ne valja, ne valja”. To je bija jedan, mogu van reć, pasji život. Od onoga muškarca Boney M. žena je bila Makedonka, onda su bili momak i cura. Oni nisu imali vrimena ni da ručaju, večeraju, sve je to bilo u trku.

A kad bi nas digod uvatila gužva, cura od Boney M. nam je pomagala u kužini. I kad san ja vidija koji je to život tih pjevača, muzikaša, reka san: gdje god budem, ako igdje buden imao priliku, a oni uspiju na turneji, puštat ću njihove pisme. I pušta san ih, ispripovijedila nam je legenda “Makarskog Jadrana”, zadovoljno konstatirajući kako je brod predao u dobre ruke.

Ivona Ćirak /foto Ozren Franić

 

- Oglas -