Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMakarska zimi ima kilometre dugu biciklističku stazu. Ljeti niti 200 metara; evo...

Makarska zimi ima kilometre dugu biciklističku stazu. Ljeti niti 200 metara; evo i zbog čega:

Posljednja Odluka o prometnom uređenju grada Makarska, usvojena s 11 glasova “za” i jednim suzdržanim, između ostaloga je definirala i biciklističku stazu. U članku 52. “utvrđuje se biciklistička staza u ulici Put Cvitačke od hotela Romana u smjeru istoka do Šetališta dr. Franje Tuđmana, dalje Šetalištem dr. Franje Tuđmana uz more kroz šumu sve do Obale kralja Tomislava i natrag obrtnutim smjerom, u periodu od 1. listopada do 30. travnja”.

Dakle, Makarani imaju sedam mjeseci za korištenje utvrđene biciklističke staze, a utvrđena je samim time što nema puno šetača pa je vožnja tuda prihvatljiva kako za bicikliste tako i za (rijetke) šetače. No u periodu u kojem je idealno koristiti bicikl, a k tome i preporučljivo zbog prometnih gužvi, biciklistička staza na šetnici se gasi i postaje pješačka zona. I “cesta” za turistički vlakić. Podsjetimo, vlakić koristi koncesiju od 1. svibnja do 30. rujna, dakle u periodu u kojem biciklisti ne mogu koristiti šetnicu. Koncesija je 2019. godine izdana na devet godina i ističe tek 2028. godine.

Inače, ista Odluka o prometnom uređenju koja je propisala biciklističku stazu, iako doduše nije propisala i njeno označavanje, dovela je posredno i do prve biciklističke staze u Makarskoj. Uvođenjem nove regulacije na Franjevačkom putu izgubila su se 24 parkirna mjesta i dobila biciklistička staza. Jest da nije duga niti 200 metara i jest da služi samo za jedan smjer, ali moguće je služi kao simbol nekakvog početka.

Valja reći i da makarska šetnica ima dovoljno širine za biciklističku traku, sukladno Pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi iz 2016. godine.  Naime, u članku 15. navodi se kako se na zajedničkim pješaško-biciklističkim površinama ostavlja 1,5 metar za već izgrađene površine, odnosno 2 metra za nove ili one u rekonstrukciji. To bi značilo da bi bilo dovoljno ostaviti 1,5 metar šetnice, odnosno toliko ukinuti pješacima.

Međutim, čini se da će se morati čekati da završi – koncesija za vlakić.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -