Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaSPORTMakarska od 7. do 9. lipnja domaćin Europskog prvenstva u ragbiju 7:...

Makarska od 7. do 9. lipnja domaćin Europskog prvenstva u ragbiju 7: reprezentacija Hrvatske odmjerit će snage s Irskom, Gruzijom i Njemačkom

Najbolji svjetski igrači ragbija dolaze od 7. do 9. lipnja u Makarsku gdje se po prvi put u Hrvatskoj održava Europsko prvenstvo u ragbiju 7. A među ragbi elitom po prvi put se našla i hrvatska reprezentacija koja će u Makarskoj odmjeriti snage s Irskom, Gruzijom i Njemačkom.

Ukupno će u Makarskoj igrati 24 ekipa, 12 muških i 12 ženskih. Svjetsko prvenstvo u ragbiju, igrano prošle godine u Francuskoj, bilo je najskuplji sportski događaj ikada. Prodano je 1,84 milijuna ulaznica, a prijenos finala je gledalo 120 milijuna ljudi. Globalna pokrivenost turnira dotaknula je 4 milijarde gledatelja tijekom 48 utakmica. Svjetsko prvenstvo u ragbiju je 3. natjecanje na svijetu po gledanosti, nakon Svjetskog prvenstva u nogometu i Ljetnih olimpijskih igara.

Kako je u priopćenju za medije naveo Većeslav Holjevac, glavni tajnik Hrvatskog ragbijaškog saveza koji je i organizator Europskog prvenstva, reprezentacija Hrvatske nada se ostanku u skupini, a tri tjedna nakon Makarske na redu je drugi turnir koji će se igrati u Hamburgu, na kojem će nastupiti iste ekipe. Bodovi s oba turnira se zbrajaju i tko ih osvoji najviše, biti će europski prvak.

Ragbi 7, koji će se igrati u Hrvatskoj, skraćena je verzija ragbija i igraju po sedam igrača na terenu, a igra se dva puta po sedam minuta. Ragbi 7 se igra još od 19. stoljeća, a od 2016. godine je i dio olimpijske obitelji sportova.

Sva tri dana prvenstva u Makarskoj prva će utakmica na programu biti u 10.30 sati, a zadnja u 20 sati. Ulaznice su u pretprodaji na entrio.hr i to kompleti za sva tri dana, što stoji 25 eura, a kasnije će se moći kupovati i pojedinačno po danima. Ukupno se očekuje 60-ak utakmica.
Otvorenje prvenstva na programu je u četvrtak, 6. lipnja, a na makarskoj rivi nastupit će Nina Badrić.

Više o turniru čitajte na našem portalu, očekujte i da ćemo podijeliti nekoliko ulaznica, a uskoro vam donosimo i veliki intervju sa Stipom Muhtićem.
MD/foto Hrvatski ragbijaški savez

- Oglas -