Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaAKTUALNOMAKARSKA, GRAD GLAZBE Svaki peti osnovac ide u Glazbenu školu, prosjek pet...

MAKARSKA, GRAD GLAZBE Svaki peti osnovac ide u Glazbenu školu, prosjek pet puta bolji nego hrvatski

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj oko 4 posto učenika osnovnih škola pohađa Glazbenu školu, što znači da se otprilike svaki dvadeseti osnovac glazbeno obrazuje. No u Makarskoj je, prema podacima koje je izračunao Željko Vlaho, ravnatelj Glazbene škole Makarska, neusporedivo više školaraca koji pohađaju njihov program. Naime, oko 22 posto đaka ide u Glazbenu školu, što znači da se svaki peti makarski osnovac glazbeno obrazuje!

– Što se nas tiče, zaista je zadivljujuće i čini me ponosnim biti na čelu tima koji rad takav posao. U Splitu imaju 800-tinjak učenika, a mi ih konstantno imamo oko 300, u ovom trenutku 320. Usporedite li Split s oko 240 tisuća stanovnika i Makarsku, jasno je o kakvim se brojkama radi. Nisam nikad ranije radio ovakve usporedbe, ali u Makarskoj je to konstanta, kazao nam je Vlaho.

Iznimno je zadovoljan i uspjesima učenika.

– Na kraju školske godine održava se prijem kod gradonačelnika za učenike koji su ostvarili visoke rezultate na natjecanjima, pa bude jedan prijem za naše učenike, i drugi za one koji pohađaju sve ostale škole. To dovoljno govori. Možda nam ide u prilog to što imamo dosta natjecanja, ali je svejedno veliki broj djece koja dobiva državna i međunarodna priznanja, veli ravnatelj Glazbene škole.

Inače, što se tiče Glazbene škole za srednjoškolce, takvih je učenika 50-ak.

– Trudimo se da taj ljevak bude i širi, ali to se ne može postići u pet ili deset godina. Problem s glazbenom gimnazijom je to što mi ne možemo držati i opće predmete nego samo stručne, nemamo prostorne uvjete za to. Onda djeca kombiniraju opće predmete u gimnaziji i stručne kod nas. Gimnazija jednostavno nije prilagođena glazbenoj gimnaziji, ali nadamo se da će se to riješiti, kad se uvede i jednosmjenski rad.

U suradnji s ovom vlašću koja nam izlazi ususret riješio bih da to bude kod nas i vjerujem da će biti kroz dvije godine. Jer, Glazbena škola će ili imati prostore kakvi joj dolikuju ili će se gasiti, komentirao je Vlaho.

Komentirali smo kako je ove godine bilo dosta manifestacija na kojima su nastupali sadašnji ili bivši učenici Glazbene škole te smo ga pitali misli li da se kroz takve angažmane Makarska prikladno promovira i turistima.

– Ja bih rekao da su to sve naši mladi, od dvojice mladića, Ivana Sicilijanija i Mara Rice koji vode kUltru, preko djece i profesora koji su nastupali bilo u okviru programa TZ-a ili na nekim drugim festivalima. Od Severina Filipovića, preko Ivane Ane Perić i ostalih, pa do Dore Jane Klarić, sve su to naša djeca kojima se sutra otvara i mogućnost rada u našoj Glazbenoj školi. Slažem se da se Makarska može promovirati kao grad glazbe jer smo iznjedrili jako puno umjetnika i kako sam rekao, ponosan sam što sam na čelu takvog tima i škole, za kraj će ravnatelj.

Ivona Ćirak /foto MD

- Oglas -