Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERATučepiLučica u Tučepima na dugom štapu, preseljenje crkve opet aktualizirano

Lučica u Tučepima na dugom štapu, preseljenje crkve opet aktualizirano

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća općine Tučepi našla se, uz rebalans plana, još jedna iznimno važna točka. Riječ je o Odluci o izmjenama i dopuna Odluke o izradi izmjena i dopuna UPU luke i s time povezanih izmjena Prostornog plana uređenja općine. Razlog je proširenje obuhvata UPU luke na područje zgrade na marini, koja time ‘izlazi’ iz obuhvata UPU naselja.

U obrazloženju se kao najvažniji razlog pokretanja ove procedure navodi planiranje nove komunalno – servisne zone zapadno od restorana „Ranč“, u okviru koje se planira izgradnja vatrogasnog doma i nove uljare. Zemljište je, naime, u vlasništvu Župe Sv. Ante Padovanskog – Tučepi, a u svezi ove inicijative već su, kako se navodi u obrazloženju, obavljeni razgovori s vlasnicima zemljišta koji su iskazali spremnost za realizaciju projekta.

– U odnosu na dugotrajnost postupka rješavanja imovinsko – pravnih odnosa na zemljištu na kojem je planirana postojeća komunalno – servisna zona K1, a i važeću odluku Općinskog vijeća u svezi (ne)mogućnosti sklapanja ugovora sa stvarnim vlasnicima zemljišta, nužno je bilo pristupiti novom planskom konceptu, koji će u dogledno vrijeme ‘iznjedriti’ akte za građenje planiranih objekata, što je izuzetno bitno radi pripreme za prijavu na najavljene natječaje iz EU fondova u novom programskom razdoblju, navodi se u prijedlogu s potpisom načelnika Ante Čobrnića.

Prijedlog izmjena obaju planova, međutim, nije prošao, pa se može reći da su oba projekta na dugom štapu bez prostorno-planske podloge. Lučicu je, podsjetimo, prema izjavama načelnika, trebala financirati županijska Lučka uprava, no prije ulaska u projekt je očito potrebno riješiti taj dio u prostornom planu.

Svakako je zanimljiva i priča s crkvom o čijem se “seljenju” govori već dosta dugo. Naime, ova vlast ima ideju graditi crkvu na lokaciji gdje su Uljarski dvor i Vatrogasni dom, pa bi vatrogasci u tom slučaju bili preseljeni kod “Ranča”.

Kako bilo, uz ovakvu konstelaciju snaga u Tučepima, gdje izvršna vlast nema većinu u Općinskom vijeću, neće biti jednostavno donositi i provoditi odluke zbog očitog razmimoilaženja. Skoro raspravljanje o proračunu bit će zacijelo zanimljivo jer HDZ, SDP i nezavisni nemaju iste poglede na upravljanje mjestom i projektima.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -