Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaLIJEČNIK OBJAŠNJAVA Kada se kao uzrok smrti navodi Covid-19?

LIJEČNIK OBJAŠNJAVA Kada se kao uzrok smrti navodi Covid-19?

Statistika vezana za smrtnost od koronavirusa već je dugo predmet različtiih pitanja i tumačenja na društvenim mrežama. Kada se Covid-19 navodi kao neposredan uzrok smrti pokušao je, prilično slikovito, objasniti dr. Dragan Maloševac, iz Zavoda za hitnu medicinu u Osijeku na svom facebook profilu. Njegovu priču prenosimo u cijelosti.

– Dakle, isprovociran zločestim, nekritičnim i priglupim komentarima i površnim tvrdnjama izvučenima iz konteksta pokušat ću slikovito pojasniti statistiku vezanu uz UZROK smrti – piše Maloševac. N.N. ima 80 godina, hipertenzivnu kardiomiopatiju s ejekcijskom frakcijom LV od nekih 30%, KOPB uzrokovan dugogodišnjim pušenjem tri kutije cigareta na dan, šećernu bolest i inoperabilni karcinom debelog crijeva.

Kad naš N.N. (80) sjedne u auto pa tijekom vožnje u oštrom lijevom zavoju prijeđe na suprotnu stranu ceste i satre ga turski šleper onda je N.N. (80) poginuo u prometnoj nezgodi.Ulazi u statistiku prometnih nezgoda sa smrtnim ishodom.
Uzrok smrti nisu ni slabo srce ni rasturena pluća i krvne žile ni onkološka bolest već PROMETNA NEZGODA.

Kad naš N.N. (80) zbog dokazane COVID-19 infekcije krene zbog povišene temperature i kašlja svom liječniku pa tijekom vožnje u oštrom lijevom zavoju prijeđe na suprotnu stranu ceste i satre ga turski šleper onda je N.N. (80) poginuo u prometnoj nezgodi.Nije preminuo od COVID-19 infekcije.Uzrok smrti je PROMETNA NEZGODA.

Kad taj isti N.N. (80) kao dugogodišnji padobranac sazna da je pozitivan na SARS-CoV-2 i poželi izvesti još jedan skok padobranom pa mu se tijekom tog skoka ne otvori padobran onda njegova smrt ulazi u statistiku padobranskog saveza i vodi se kao nesretan događaj prilikom skoka s padobranom.Uzrok smrti nisu ni prometna nezgoda ni onkološka bolest ni COVID-19 infekcija.Jer, kao što ga nije satro turski šleper nije ga ubila ni COVID-19 infekcija.Ubio ga je beton na koji je pao sa 800 metara visine.

I za kraj.
Kad naš N.N. (80) preživi vožnju do svog liječnika i spomenuti skok padobranom pa zbog COVID-19 infekcije zbog pogoršanja općeg stanja završi u JIL-u na respiratoru te nakon par dana, nažalost, umre onda on ulazi u statistiku umrlih od COVID-19 infekcije.Nije umro od kardiomiopatije, KOPB-a, karcinoma debelog crijeva i/ili šećerne bolesti kao što nije umro ni od skoka iz aviona s neotvorenim padobranom ili sudara sa turskim šleperom. Neposredni uzrok smrti je COVID-19 INFEKCIJA.To je mnogima itekako jasno. Nekima baš i nije. Koliko bi naš N.N. (80) još poživio i kada bi i za koliko sati, dana, mjeseci ili godina umro da nije negdje pokupio SARS-CoV-2 nebitno je i za statistiku, ali i za zdrav razum – piše Dragan Maloševac

M.D. / ilustracija Pixabay

 

- Oglas -