Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaKONFERENCIJA TURIZAM I URBANIZAM "Stanje više nije pet do dvanaest, nego -...

KONFERENCIJA TURIZAM I URBANIZAM “Stanje više nije pet do dvanaest, nego – dvanaest i pet. A može i gore”

U organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i TZ Makarska u hotelu Park održana je konferencija Turizam i urbanizam, planirana da kroz primjer Makarske i njenim problemima s preizgrađenošću govori o održivom i planskom razvoju obale, izgradnji kapaciteta te aktiviranju lokalnog stanovništva u razvoju prostora u kojem živi.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili direktorica TZ Makarska Hloverka Novak Srzić, gradonačelnik Jure Brkan, kao i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štrom. Dok se gradonačelnik Brkan požalio da, za razliku od dobrog odnosa s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja,od Ministarstva zaštite okoliša i energetike nailazi samo na usporavanje procesa, Štrom je pozvao na rješavanje problema jer je ‘pet do dvanaest’ odavno prešlo u ‘dvanaest i pet’.- Urbanizacija postaje šira i veća a infrastrukturni kapaciteti nisu dovoljni za priljev svih tih potencijalnih budućih turista, zato moramo zajedno osmisliti način na kojeg ćemo doći do rješenja kako zaštititi ljepote Makarske i potencijal kojeg je dodatno dobila otvaranjem tunela Sv.Ilija. Trebamo sjesti zajedno. Sada je već ‘5 minuta nakon 12’, ali može biti i gore. Doći će iduća sezona, pa iduća nakon nje i trebamo svi zajedno sjesti i kroz ljeto i jesen utvrditi način na koji djelovati – kazao je Štromar, koji je u svom izlaganju govorio i o novostima poput nedavne potpune digitalizacije u sektoru graditeljstva zahvaljujući čemu je, kaže, olakšano dobivanje svih dokumenata koji se tiču ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Jedan od najpoznatijih mladih hrvatskih arhitekata Ante Vrban, pak, kazao je da Makarska, u kojoj je danas bio prvi put nakon 15 godina, nije izoliran slučaj već jedan u nizu kakvih po našoj obali ima dosta. – Provezao sam se po gradu, pogledao i mogu kazati da ima stvari koje su dobre, ima toga što nije dobro, isto tako i stvari koje se mogu poboljšati kao i onih koje mogu biti još gore. Ipak smatram da nije prekasno. Mogu razumjeti investitora koji traži da mu se investicija isplati, no nije nužno da je velika zgrada ili kuća ujedno i isplatljivija – kazao je Vrban dodavši da bi i investitore zapravo trebalo educirati o toj temi.Naposlijetku, panel rasprava na temu Problematika apartmanizacije – Makarska danas i sutra bila je središnja tema događanja u hotelu Park. Sudjelovali su direktor hotela Biokovo i Miramare Drago Nosić,arhitekt Ante Vrban, državni tajnik pri ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Ulhir, zatim pomoćnica ministra pri ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Sanja Šaban, kao i direktor tvrtke Održivo doo Hrvoje Bota.

– Mi ovdje govorimo o nečemu što je trenutno stanje u prostoru, što je na neki način i tradicija u Makarskoj. Međutim pitanje koje se uistinu otvara je omjer hotelskog i privatnog smještaja. Pogledajmo naše konkurente – Grčka ima 62:38 posto u korist hotelskog smještaja, Španjolska 54:46, Austrija ima 60:40 a Hrvatska samo 16 posto hotelskog i 84 posto privatnog smještaja. Dakle problem je omjer, jer nam on konkretno govori da postižemo prosječno lošiju cijenu i manje kapitaliziramo naš prostor od naših direktnih konkurenata . Od 1995.do danas je privatni smještaj kod nas rastao po stopi od 98 posto, a hotelski padao. Nije tu odgovornost onih koji investiraju u privatni smještaj, već onog tko je stvorio okvire za tako nešto. O tome se može tiše ili glasnije govoriti, ali svi su svjesni da veliki broj gostiju na malom prostoru znači da je mnogo teže održavati infrastrukturu i okoliš urednim i lijepim, ne samo teže nego i puno skuplje. Koji je omjer pravi za nas, u to neću ulaziti ali ga trebamo pronaći. Kada ga definiramo, zakonodavac ili lokalna uprava trebaju kreirati okvir u kojem ćemo svi zajedno raditi – kazao je Drago Nosić i zaradio aplauz.

O.Franić

NA KRAJU - SHOW
Pošteno je primjetiti i da panel rasprava ‘Problematika apartmanizacije’ nije baš prošla mirno i po planu – sama tema je očekivano izazvala veliki interes Makarana od kojih su se neki pojavili i sa spremnim pitanjima, međutim od svega toga na kraju nisu imali velike koristi a na trenutke su stvari i izmicale kontroli, do granice potpunog showa.

Poduzetnik Ante Čović je tako u jednom trenutku prekinuo panel diskusiju galameći i mašući papirima nakon što je moderatorica spomenula priču objavljenu u makarskoj tjednoj novini o ‘investitoru koji je podnio zahtjev za građevinskom dozvolom na Sv.Petru, na mjestu koje je u katastru upisano kao – oranica’. Čović je sa sobom ponio dokumente što bi dalo naslutiti da je došao spreman, a na kraju ga je smirivao i gradonačelnik Jure Brkan. Zapravo se dosta frustracije moglo osjetiti u publici, koja je vjerojatno očekivala konkretnije teme umjesto otvaranja daljnjih pitanja, te je rasprava nekoliko prekidana zahtjevima i dobacivanjima posjetitelja. Nekoliko puta im je bilo poručeno da je u pitanju panel diskusija a ne javna tribina, što mnogima koji su pratili diskusiju očito nije dobro sjelo.

Naposlijetku, bila su predviđena dva pitanja publike za kraj, no organizatori su, kako se ispostavilo, dozvolili samo jedno. Postavila ga je Ivana Miočević Franić, upitavši Željka Ulhira ‘postoji li mogućnost da kreatori prostornih planova imaju zakonsku obvezu dogovarati se sa turstičkom strukom kako strategije ne bi ostale mrtva slova na papiru’. – Traži se da centralna država regulira po cijeloj Hrvatskoj, a kada bi govorili o drugoj temi tražili bi da lokalna uprava ima više vlasti. Samo je suradnja rješenje, i to svih tijela. Ako osjećate pritisak onda ćete s lokalnom upravo zatražiti od drugih tijela da regulirate stanje koje smatrate neprimjerenim. Ako gradovi osjete problem, pa preko svojih predstavnika vlasti sa strukom sjednu i porazgovaraju, naći će se rješenje – odgovorio je Ulhir. Nakon toga je moderatorica rasprave upitala Miočević Franić koje bi rješenje predložila gradonačelniku Makarske. – Samo da prihvati mišljenje 4177 građana koji su potpisali da poluotoci Osejava i Sv.Petar budu zaštićeni kao značajan kulturni krajobraz. Mi želimo da se zaštite preostale dvije oaze prirode i to je nemjerljivo novcem, odgovorila je Miočević Franić spomenuvši pritom problem oko zone Platno te naglasivši da se građani jesu organizirali, prikupili potpise, no da ih je gradonačelnik odbio, ministarstvo zaštite okoliša ‘prebacilo na nižu razinu’, dok se gradsko vijeće nije niti oglasilo. Uskoro nakon toga iz publike su zahtijevali još jedno pitanje, kako je bilo najavljeno, ali moderatorica je umjesto toga objavila da prekida raspravu i isključila mikrofon.

MINISTAR ŠTROMAR: MISLIM DA IZGRADNJU TREBA SMANJITI ILI ZAUSTAVITI
Uoči službenog početka konferencije ministar Predrag Štromar i direktorica TZ Makarska stali su pred medije pa prenosimo njihova mišljenja. – Građani biraju ljude, načelnike, gradonačelnike , oni su ti koji imaju instrumente. Nemojte dozvoliti preveliku gradnju svojim prostornim planovima, iskoristite sve što možete da bi sačuvali okoliš. Mislim da treba smanjiti ili barem zaustaviti daljnju izgradnju da što više ljepote ostane u Makarskoj – kazao je ministar predstavnicima medija. U sličnom tonu govorila je i Hloverka Novak Srzić. – Mi se ne moramo svi slagati ali smatram da je ovakva javna rasprava dobra za nas. Naša budućnost je i dalje turizam, trebamo se ugledati na destinacije koje se razvijaju planski i Jadran se svakako treba sačuvati od devastacije i kazala bih, urbocida.
- Oglas -